Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Вирусът проби лодката

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

 

Лодката на световната  икономика не удържа на вируса и отново потъва, при това по-бързо, отколкото  въобще някой си е и помислял. Дори Тръмп не успя да сътвори такава поразия, когато преди време обяви  търговска война на Китай.

Разпространяването на корона вируса вместо да се ограничи  се разпростира все повече и определено вся паника по света. Отказват се резервации, отменят се полети, затварят се предприятия, животът в някои градове е блокиран, а в други напълно замря, държавните граници отново са на дневен ред.

Апокалиптичното настроение се пренесе и на пазарите. Световните фондови пазари отчетоха резки и големи спадове  - от порядъка на 8% за последната  - седмица. Цената на нефта - горивото на икономиката  се срути с фаталните 13% , в очакване на много по-слабо търсене на горива и материали вследствие на предвижданията за драстично забавяне на световната икономика. В унисон с прогнозите за свиване на международната търговията цените на селскостопанските стоки също се понижиха рязко.

Новата вирусистерия отложи във времето вдигането на лихвите и нормализирането на редица  икономики. Увеличават се и очакванията централните банки да ревизират монетарните си политики и да реагират с поредно понижаване на основната лихва,  за да облекчат кредитополучателите. Най-вероятно правителствата също ще реагират с увеличаване на фискалните разходи.

В  тази ситуация на несигурност и задаваща се опасност инвеститорите както обикновено предпочетоха да укрият парите си в сигурните държавни ценни книжа. Ето защо цените им отскочиха до небесата. Щатските 10 - годишни облигации поскъпнаха с 2 долара за последната една седмица, а доходността им потъна с 20 базисни точки  - до 1.30% на годишна база. Немските им събратя добавиха 1 евро към стойността си, а доходността им потъна до минус 0.50% на годишна база, на каквито нива  бяха през есента на миналата година. Тук е мястото да спомена, че тогава удариха абсолютното дъно от минус 0.70% годишно.

Цените на българските  еврооблигационни книжа продължават устрема си нагоре. Най-дългосрочната ни емисия с падеж 2035 г. добави 45 евро към стойността си, а доходността й се понижи с 3 базисни точки - до 0.65% на годишна база, най-ниската достигана досега за всички времена. Следващата по срочност емисия с падеж 2028 г. поскъпна с 10 цента, а доходността отново докосна дъното от 0.00% на годишна база. Предишният път, когато достигна това ниво бе през октомври 2019 г.. Доходността на останалите ни емисии с падежи през 2027 г., 2024 г., 2023 г. и 2022 г. са на откровено червена територия с нива от съответно минус 0.03%, минус 0.13%, минус 0.20% и минус 0.33% годишно.

На този фон не е учудващо, че достигнатата средна доходност на проведения в началото на седмицата аукцион за продажбата на допълнителни 200 млн. лева номинал от емисия с падеж през  декември 2029 г. е 0.12% на годишна база.

Сключените сделки на вторичния  вътрешен пазар на ДЦК са по-скоро епизодични и не са ежедневие на дилърите на ДЦК. Доходността на най-дългосрочната ни емисия с падеж 2039 г. се котира при 1.1%, а тези с падежи 2029 г. и 2025 г. при 0.1% и минус 0.15%. Облигацията с падеж след една година може да се купи при минус 0.4% годишна доходност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във