Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Вирусът „ограби“ милиарди от Игрите в Токио

S 250 cede6cd6 df54 4d95 ba52 a17e1af6aaa1

За пръв път най-голямото спортно събитие – олимпийските игри, няма да се проведе по план и причината за това не е война.  В 124-годишната история на игрите Токио за втори път влиза в ролята на потърпевш като организатор, след като преди точно 80 години Втората световна война не даде шанс на Япония да проведе спортния форум. Тазгодишната олимпиада в Токио се отлага за 2021 година, с което пандемията от коронавирус взе и поредната си жертва в световния спорт. Какво обаче „жертват“ организаторите от Страната на изгряващото слънце, взимайки неизбежното решение да отложат надпреварата?  

По ирония на съдбата, амбициите на Япония отново бяха пречупени, макар и домакините до последно да отказваха да отлагат форума. Игрите в Токио се оказаха „прокълнати“, както се изрази зам.-министърът на страната Таро Асо. Добрата новина за организаторите е, че поне този път проявата ще се проведе, вместо да се анулира, както се случи през кошмарната 1940 година. Отмяната на олимпиадата би било най-несправедливото решение, което ще унищожи мечтите на 11 хиляди спортисти и 206 олимпийски комитета“, коментира президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах часове преди да стане ясно, че олимпиадата се отлага за следващата година. Мечтите на спортистите обаче не са единствените поражения на хоризонта.

Здравето пред мечтите и парите

През 2013-а, когато Токио кандидатстваше за домакинството на олимпиадата, планираните разходи възлизаха на 7,3 млрд. долара. Към днешна дата и по официални данни бюджетът за Токио 2020 е около 12,6 млрд. долара – двойно на първоначалните сметки. Неофициално се предполага, че сумата за подготовката на игрите е далеч по-голяма и достига 25 млрд. долара.

Отлагането на олимпийските игри за следващата година обаче се оказва много по-лош сценарий отколкото отмяната им, поне според американския новинарски портал Axios. "Анулирането на Игрите беше много по-лесен сценарий за рекламодателите, отколкото отсрочката с цяла година. Защото въпросът е "Да" или "Не". А сега е просто може би", смята Джон Суолън, ръководител на маркетинговия отдел на анализаторите от компанията "Кантър". "Заради пренасочването за Олимпиадата за след година няма как да си продадеш продукта на същите цени. Платил си за нещо, което ще се използва след година и никой не знае тогава каква ще бъде стойността му", добавя още той.

От друга страна големите американски компании, които са платили права за излъчването на Токио 2020, остават позитивно настроени. Телевизия NBCUniversal е закупила правата за излъчване на форума и ги е препродала за рекордните в този бранш 1,25 млрд. долара. Шефът на телевизията Брайън Робъртс смята, че застраховки могат да вкарат свежи пари в бюджета им, ако се наложи. "Загуби няма да има сега, просто няма да има приходи. Те ще дойдат догодина, надявам се. За нас няма значение", споделя Робъртс.

Отлагане vs отмяна – ход за милиарди

Икономисти в Япония твърдят, че решението да се отложи олимпиадата с една година ще доведе до загуби в размер между 640 и 670 милиарда йени, което се равнява на около 6 милиарда щатски долара. В Токио обаче изчисляват, че ако олимпиадата се анулира, това ще доведе до загуби в размер на 70 млрд. долара за БВП на Япония.

Сред най-уязвимите от преместването на Токио 2020 са компаниите, които вече са заплатили своето право да рекламират по време на Игрите. И в частност - местните производители, които инвестираха около 3,3 млрд. долара с идеята да отчетат печалба в края на годината. 66 са японските компании, които ще усетят финансовия удар от отлагането на олимпиадата. Компании като „Тойота“ и „Кока-кола“, която има подразделение на местно ниво, ще трябва да се примирят с предстоящите загуби. Автомобилният производител пусна нов електрически модел специално за Игрите, който се очакваше да замени всички таксита в Токио.

Възникват въпросителни и около 10-те милиона билети за Игрите, които са предвидени за продажба. Изпълнителният директор на организационния комитет за Токио 2020 Тоширо Муто успокои притежателите на билети, че те ще са валидни и през 2021 г. Той добави още, че се обмисля как да се процедира и със зрителите, които нямат възможност да присъстват на новите дати, като най-вероятно ще им бъдат възстановени парите. В същото време директорът на организационния комитет призна, че за момента не е ясно кой ще заплати допълнителните разходи, произтичащи от отлагането на Олимпийските игри.

„Олимпийският огън – светлината в края на тунела“

МОК вече води разговори с международните спортни организации за новите дати, на които да се проведе олимпиадата през 2021 г. Намирането на консенсус между комитета и федерациите е сериозно предизвикателство заради натоварения спортен календар и още куп проблеми, които затрудняват нареждането на „мозайката“. Въпреки това президентът на МОК остава уверен, че тези олимпийски игри ще се превърнат в „празник за човечеството“, който да ознаменува победата над пандемията. За момента обаче никой не може да предскаже какво предстои за света в следващите месеци и кога ще приключи „войната“ с коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във