Банкеръ Daily

Пари и пазари

Виртуалните пари не стават за "цифрово злато"

Преди шест години, в началото на 2013-а, уебсайтът Bitcoin.org поискал от потребителите си да изберат девиз на прохождащата виртуална валута. Победител бил "Магически Интернет пари", а  "подгласници"  на лозунга били "В крипто вярваме!" и "Поискахте промяна, даваме ви монети!". Накрая обаче синоним на доминиращата дигитална валута станал осмото определение  в класацията:  "Цифрово злато". И се оказало, че то е сериозно препятствие, когато става въпрос да се постигне крайната цел - електронна система за директни разплащания между контрагентите, представена от мистериозния й създател Сатоши Накамото в края на 2008-а. 

Космическият ръст на цената на Bitcoin и смайващият размах на колебанията й през последвалите години превърнаха дигиталните монети по-скоро в любимци на спекулантите отколкото в средство за покупка и продажба на стоки и услуги. Междувременно, множество застъпници на криптовалутата - от инвеститорът милиардер Майкъл Новограц до близнаците Тайлър и Камерън Уинкълвос, съветваха всички да "държат" монетите, защото те щели да се превърнат в цифрово средство за съхраняване на стойността, подобно на златото.

Ръстът на обема на разплащанията в Bitcoin се е забавил до 3% през 2019-а срещу 15% през 2018-а, - по данни на фирмата за обработка на криптотранзакции CoinGate. Делът й от общото количество крипторазплащания също върви надолу - от 98% през миналата година до 90% през тази, докато конкурентите й - Ethereum, Litecoin и XRP, са "завзели" по-големи пазарни пространства. На платформата CoinPayments участието на Bitcoin в платежните транзакции е слязло от 80% през 2018-а на 60% в последните дни.

Същевременно  множество анализатори оспорват внушението, че Bitcoin е цифровият еквивалент на златото, което в повечето случаи служи за застраховане срещу нестабилност от всякакъв характер, което е разбираемо  след многовековната му употреба като мярка за състояние - и на крале, и на  просяци. Според професора по икономика от университета в Принстън Маркъс Брунермайер, "Bitcoin не е добро средство за съхраняване на стойност,  заради високия размах на колебанията на цените". Ученият добавя, че "то може да е добър вариант за обмяна за специфични операции", например - за заобикаляне на капиталовия контрол на места като Китай.

Освен резките промени, Bitcoin не се основава и на никакъв физически носител или на употреба, каквато е приложението на златото за индустриални цели. От теоретична гледна точка пък никой не знае какво ще е "поведението" на цифровата монета в условията на рецесия. 

Джон Грифин - професор по финанси в Тексаския университет в Остин, който е изучавал манипулациите на криптопазара, коментира, че "златото повишава котировките си при икономически спад, защото се е утвърдило като резервен актив, като застрахователен инструмент и стабилно средство за съхраняване на стойност". Защото "историческият опит показва, че прекалените спекулации и измами се случват в периоди на подем, а кражбите се разкриват при пазарен колапс".

Някои експерти твърдят, че Bitcoin са  средство за съхраняване на стойността защото са извън обсега на контрола на държавата. Това не е съвсем вярно, защото ред правителства, включително и на Съединените щати, са арестували доста криминално проявени лица по подозрение, че следят транзакции в криптовалутата. Някои държавни агенции пък в момента са създали свои възли, за да държат под око мрежовите операции. 

Потребителите също не са склонни да окачествят Bitcoin като цифрово злато. Само 28% от участниците в проведена неотдавна анкета на холандската "Ай Ен Джи груп" са отговорили, че виртуалните валути са инвестиционното бъдеще срещу 32% през 2018-а.

Или, както обобщава Гил Лурия - управителен директор на компанията за финансови услуги DA Davidson & Cо., "Bitcoin са различни неща за различните хора" и "тъй като нито една индивидуална структура не контролира монетата, тя е отворена за всичките тези интерпретации и употреби".

Facebook logo
Бъдете с нас и във