Банкеръ Daily

Пари и пазари

Виртуалната Bitcoin е по-лоша от схемите на Понци

Схемата на Понци е мероприятие с нулев резултат. Bitcoin обаче е явление с отрицателен край, срещу което дори не може да се внесе иск, твърди в позиция за "Файненшъл таймс" Робърт Маколи - член на академичния елит на Центъра за рзвитие на световната политика на Бостънския университет и асоцииран член на Факултета по история на Оксфордския университет. 

 

Bitcoin е далеч от върховите грубо 69 хил. щ. долара, които достигна на 9 ноември 2021-а след резкия си срив от 12 хил. долара през първата седмица на декември. И въпреки че котировката на виртуалната валута след коледните празници беше малко над 47,600 долара, ред финансови анализатори продължават да я обявяват за най-печелившия актив през последните няколко години. И да я определят за надеждна инвестиция.

Това противоречи на скептичното мнение на множество икономисти и на други експерти, че, на практика, Bitcoin е схема на Понци. Един от привържениците на това становище е бразилският компютърен учен Хорхе Столфи, който се мотивира по следния начин: а) инвеститорите купуват, защото очакват да спечелят; б)това очакване се доказва от печалбите на онези, които ги реализират; в)няма обаче външен източник за тези печалби, защото те идват изцяло от нови инвестиции; г) операторите прибират голяма порция от парите.

Маколи е съгласен с всичко това е вярно. Но подчертава, че критиците са прекалено снизходителни когато определят Bitcoin за схема на Понци по две причини. Първо, Bitcoin няма същия ендшпил като финансовата пирамида. И второ, крайният резултат при виртуалната валута е силно отрицателен от социална гледна точка.

Какво показва сравнителният анализ между Bitcoin и оригиналната схема, изобретена от Чарлз Понци?

През 1920-а Понци обещава 50% лихва по 45-дневна инвестиция и успява да изплати въпросната печалба на някои инвеститори. Схемата оцелява по-малко от година.

По най-голямата и най-дълго просъществувала досега пирамида Понци, Бърни Мейдоф изплаща месечен доход в размер на 1 процент. Той предлага да преведе на участниците в схемата както инвестираната сума, така и печалбата от нея. Което логично предвещава и печалния й край. Финансовата криза от 2008-а води до каскада от тегления на участниците в пирамидата на Мейдоф и тя фалира. Сагата продължава дълго след колапса й със забележителни правни процедури и надживява създателя си, който умира в началото на 2021-а. 

Мнозина не знаят, че адвокатът на жертвите на Мейдоф - Ървинг Пикард, успява да идентифицира онези, които са получили повече пари от схемата отколкото са внесли. Той дори проследява парите в офшорни доларови сметки, ползвайки спорни правни практики извън територията на САЩ. И от признати оригинални инвестиции в схемата за общо 20 млрд. долара, са възстановени и разпределени близо 14 млрд. долара - или забележителните 70 процента. А искове до 1.6 млн. долара са платени изцяло.

За разлика от инвестициите в пирамидата на Мейдоф, Bitcoin се купува не като носещ доходи актив, а по-скоро като безсрочна книга с нулев купон.

С други думи, виртуалната валута не обещава никаква доходност и няма падеж, на който да се осъществи крайното плащане. И единственият начин, по който притежателят й може да си вземе парите, е като я продаде на някой друг.

Това означава, че колапсът на Bitcoin ще изглежда по много по-различен начин от схемите на Понци или на Мейдоф. Според Маколи, един от потенциалните тригери на подобно събитие ще е сривът на т. нар. стабилни монети (stablecoins) - изкуствени щатски долари, които трябва да осигурят кеш за транзакции в криптовалути. Тези "нерегулирани фондове на паричните пазари" се продават като сигурни активи, защото са обвързани с долара. Като се вземат предвид липсата на регулации и на официално деклариране на сделките, не е никак трудно да си представим взрив в стил "Лиймън брадърс" от 2008-а, който може да разруши цялата екология на криптовселената и да няма никакво търсене на Bitcoin.

При подобен сценарий са невъзможни продължителни правни действия за проследяване на онези, които са продали по-рано виртуалните си вложения, за да се преразпределят печалбите им и на останалите притежатели на дигитални монети. 

С други думи, Bitcoin прилича по-скоро на изкуствено надути малоценни фирмени книжа.

Търговците ги купуват, качват цените им чрез активно рекламиране и започват да ги търгуват помежду си при повишаващи се котировки преди да ги продадат на онези, които са се включили в схемата, примамени от графиките и от ценовия екшън. Целта на мероприятието е жаждата за капиталови печалби. Купувачите не могат да устоят на гледката как приятелите им забогатяват за една нощ и заболяват от синдрома на паническия страх, че пропускат купона. Във всички случаи, Bitcoin не обещава нищо и не може да приключи като схема на Понци. 

Другата голяма разлика между криптовалутата и схемата на Понци е, че Bitcoin е игра с негативен резултат от агрегатна или социална гледна точка. 

Като се вземат предвид използваните реални ресурси за "копаенето" и за разпределението на цифровите пари, процесът е доста по-скъп от операциите на Мейдоф. Социалният ефект от създаването на Bitcoin пък е далеч по-опустошителен от схемата на Понци.

Криптовалутите се добиват с огромни количества електричество, които дори могат да достигнат потреблението на цяла страна, а "копачите" получават Bitcoin за труда си. Ако това се остойности, за да включва и "приноса" за глобалното затопляне, сумата ще е впечатляваща.

В началото на 2021-а Хорхе Столфи пресметнал, че общият обем на плащанията към "копачите" на криптовалутата от 2009-а е 15 млрд. щ. долара. По тогавашната цена на Bitcoin той определя увеличението на тази сума на грубо 30 млн. долара на ден, която отива основно за консумираната електроенергия.

При сегашните по-високи цени на виртуалните пари цената нараства. Около 900 нови монети на ден изискват повече от 45 млн. долара дневно за електричество. Като се вземат предвид и тези разходи, ако котировките на Bitcoin колабират до нула, печалбите на онези, които са продали монетите си ще са далеч по-ниски от загубите на онези, които имат виртуална наличност. С други думи, крайният резултат ще е негативен както в сумарен, така и в социален аспект.

Заключението на Маколи е, че ако се обобщат фактите, уникалността на Bitcoin е по-скоро в сферата на маниите.

Като обект на спекулации виртуалната валута е безпрецедентна. Тази пост-модернистична мания се характеризира с огромна цена за достъп до ничии счетоводни документи. Ценната книга с нулев купон се появи не като шега, а като актив за трилион долари. И, за разлика от схемата на Понци, Bitcoin не може да приключи с официаен фалит.

В случай на крах притежателите на криптомонетата ще са загубили колективно онова, което са платили на "копачите" на своите Bitcoin. Тази сума вероятно няма да е далеч от оригиналните вложения в пирамидата на Мейдоф, ако те се коригират съобразно инфлацията. Но никой няма да я възстанови на собствениците на виртуалните пари: тя просто ще изчезне яко дим като загуба за обществото. И ощетените просто ще си мечтаят приключението им да е било схема на Понци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във