Банкеръ Daily

Пари и пазари

Вилроа дьо Гало: ЕЦБ ще изтегли PEPP през март 2022-а

Франсоа Вилроа дьо Гало

Европейската централна банка е "сериозна" в намеренията си да отмени извънредната противопандемична програма PEPP през март 2022-а и може да не се наложи да увеличава редовните си покупки на активи, за да покрие недостига, смята членът на банковия управителен съвет Франсоа Вилроа дьо Гало. Нежеланието на председателя на "Банк дьо Франс" да настоява за още стимули идва в условията на силен инфлационен натиск, съчетан със заоблачената от поредния взрив на инфектираните с коронавируса икономическа перспектива на еврозоната, чийто страни членки отново започват да въвеждат строги карантини. 

Вилроа дьо Гало посочва, че макар здравето да е първостепенен приоритет, всяка следваща пандемична вълна нанася по-малко щети от предшестващата и високите равнища на ваксинирани в общността ще се окаже "икономическо предимство".  

След като ЕЦБ прекрати сделките по програмата си за стимулиране PEPP, тя ще трябва постепенно да "адаптира" предишния си предкризисен план APP "като втора стъпка" и той да остане отворен като скорост и времева рамка, заявява французинът в публикувано на 22 ноември интервю за германския вестник "Бьорзен цайтунг". "От гледна точка на днешните условия нетните покупки по PEPP трябва да приключат през март 2022-а", казва Вилроа дьо Гало. Той допълва, че увеличението на чистите покупки по плана APP след PEPP "на този етап е възможност, но не и необходимост". 

След коментарите на Вилроа дьо Гало за края на PEPP инвеститорите тласнаха нагоре италианските кредитни разходи. Годишната доходност на базовите десетгодишни италиански облигации се повиши с 14 базови пункта - до 1%, разширявайки премията спрямо аналогичния по срочност германски дълг до 127 точки. 

Оценките на французина и втвърдяването на тона се появяват преди ключовото съвещание на ЕЦБ през декември, на което паричните стратези трябва да очертаят бъдещия курс и по-нататъшните антикризисни мерки.

Вилроа дьо Гало повтори, че той и колегите му все още смятат инфлационния възход за временен, но приемат мното сериозно ограниченията в предлагането и следят зорко в каква посока вървят трудовите възнаграждения. "Не трябва да действаме прибързано и да затягаме паричната политика преждевременно", посочва френският банкер. Но допълва, че положението се променя и трябва да се действа адекватно.

Няколко дни реди германският вестник да публикува коментарите на Вилроа дьо Гало, германският му колега Йенс Вайдман предупреди, че е възможно инфлацията в еврозоната да се задържи доста над целевите 2% годишно в средносрочен план и да не се понижи толкова бързо колкото мнозина икономисти прогнозират. Шефът на Словашката централна банка Петер Казимир обаче подчерта на 22 ноември, че сегашната инфлация е преходна по природа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във