Банкеръ Daily

Пари и пазари

Вигенин очаква реакция на държавата за руските санкции

Бившият външен министър Кристиан Вигенин заяви в профила си във Фейсбук, че очаква бърза реакция от президента и премиера по въведените днес от Русия ограничителни мерки.

"Трябва да се окаже спешно съдействие на производителите и търговците на руския пазар – пренасочване на забранените за износ стоки към вътрешния пазар и съдействие за намиране на заместващи пазари навън.

Ще бъде необходимо и техническо съдействие по изясняване на новите правила. Редно е да се обсъдят механизми за компенсации – преки и непреки. Трябва също така да се обясни коректно какъв е ефектът от тези мерки за България, защото липсата на официална информация създава излишни страхове", подчертава той.

По думите на бившия външен министър българският износ в забранените категории стоки е незначителен според статистиката от последните години и общият пряк ефект няма да е голям, "но за някои фирми ще бъде сериозен удар, затова трябва да им се помогне". "Възможни са косвени ефекти", пише още той и допълва, че обща позиция на ЕС може да се съгласува, както обяви правителството, но през това време българските власти трябва да си свършат работата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във