Банкеръ Daily

Пари и пазари

Виетнам, Швейцария и Тайван не са валутни манипулатори

Амриканското министерство на финансите съобщи на 16 април, че Виетнам, Швейцария и Тайван са надхвърлили праговете за вероятни валутни манипулации, съгласно приетия през 2015-а търговски закон на САЩ, но въпреки това се въздържа да ги уличи официално за манипулатори по друг американски закон. 

В първия си шестмесечен доклад за валутната търговия, подготвен от ведомството на Джанет Йелън, министерството съобщи, че ще започне "интензивни консултации" с Тайван и ще проведе подобни разговори с Виетнам и Берн след като администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп определи последните две страни за манипулатори през декември 2020-а. 

Екипът на министър Йелън обяви, че Тайван, Виетнам и Швейцария са надхвърлили през 2020-а определените през 2015-а валутни лимити: двустранни търговски излишъци със САЩ от над 20 млрд. щ. долара; валутни интервенции, надхвърлящи 2% от БВП; излишци по глобалните текущи сметки над 2% от БВП. Въпреки тези находки обаче финансовото министерство смята, че няма достатъчно доказателства по закона от 1988-а, че трите държави са манипулирали валутните си курсове, за да получат търговско предимство или да избегнат корекции на разплащателните си баланси. 

Официален представител на щатското финансово ведомтво поясни, че констатациите в доклада са взели под внимание огромните деформации на търговските и капиталовите потоци, предизвикани от пандемията от COVID-19 и фискалните и парични политики на правителствата в отговор на пораженията от заразата. Експертът добавя, че "резултатите вероятно са щели да бъдат малко по-различни" в нормални условия, включително за трите стопанства, надхвърлили лимитите. По оценка на финансовото министерство, здравната криза ще продължи да оказва влияние върху позициите на текущата сметка и през идната година, защото възстановяването е по-бързо в някои икономики и изостава в други.

Визираните интензивни консултации включват формални разговори, при които от Виетнам, Тайван и Швейцария да се поиска да разработят планове със специфични мерки за решаване на проблема с подценяването на валутите им и с външните дисбаланси. Тези преговори ще помогнат на американските финансисти да определят причините, поради които трите им търговски патньори провеждат мащабни интервенции на валутните пазари. 

Берн отхвърли оценките на щатското финансово министерство и отрече да е участвал в каквито и да било форми на валутни манипулации. 

Американците посочват, че нито един от другите едри търговски партньори на страната им не нарушават критериите на законите от 1988-а или 2015-а за валутни нарушения. Те настояват Китай да подобри прозрачността по отношение на предприеманите валутни интервенции, на политиката на режима за управление на валутните курсове, на връзката между централната банка и валутните операции а държавните кредитни институции и на дейността на пазара на офшорни юани. 

Идентифицирани са 11 държави, които са поставени в "Списъка под наблюдение" за валутните им практики: Китай, Япония, Южна Корея, Германия, Ирландия, Италия, Индия, Малайзия, Сингапур, Тайланд и Мексико. Всичкит те без Ирландия и Мексико, фигурират в отчета пред конгреса от 2020-а. 

Валутните пазари реагираха вяло на доклада на американското министерство на финансите, като швейцарският фрак леко поскъна, а мексиканското песо поевтиня незначително. По оценка на анализатори находките могат да окажат известен натиск върху Виетнам и Берн, но по никакъв начин няма да отклонят Националната банка на Швейцария от свръхщедрата й парична политика. Експерти коментират, че констатациите на администрацията звучат сякаш не искат да обидят онези партньори, които ще играят най-важната роля в обуздаването на Китай. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във