Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Вярата в растежа доминира

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Волатилността бе удържана в първата седмица на юли, но ръстът й при немските бундове, който се случи през 2015 г., не се повтори - до голяма степен поради по-високата ликвидност на пазарите. Инвеститорите пък заеха изчаквателна позиция с оглед на някои ключови нива при доходностите и реализирането на промените в паричната политика на централните банки на водещите страни.

Говорейки за ключови нива на доходност, трябва задължително да споменем тази на немските бундове - при тях всички погледи са вперени в 0.50% доходност за десетгодишните такива книжа. Добрите икономически данни за еврозоната усилиха вярата в устойчивостта на растежа, а новозаявеното (макар и с неуспешен опит за корекция) отношение на президента на ЕЦБ - Марио Драги, към инфлационните процеси дава поводи за търсене на по-висок доход. В допълнение към това - ако централната банка на еврозоната не съумее да промени лимитите си за немски ДЦК, съвсем скоро бундовете могат да се окажат извън програмата по вливане на ликвидност, което би довело до допълнителен ценови натиск от предлагането им. В крайна сметка десетгодишните бенчмаркови немски книжа приключиха седмицата при доход до падежа от 0.461% и ръст от 1.1 базисни точки. Доходностите при сходните по матуритет френски ДЦК се повишиха с едва 0.3 базисни точки - до 0.806 процента.

В периферията на еврозоната се наблюдаваше известно кредитно позициониране, при което инвеститорите търсят по-висока доходност от по-рискови емисии. Такива бяха италианските ДЦК, чиято доходност отбеляза спад от 2.8 базисни точки до 2.117% в десетгодишния матуритет. Далеч по-ниско плащащите испански облигации пък имаха ръст на доходността от 1.1 базисни точки - до 1.53% в същия матуритет.

Във Великобритания въпросът, който всички анализатори си задават, е: готова ли е "Бенк ъф Ингланд" да повиши основната си лихва? Ситуацията в монетарния борд на институцията изглежда силно нестабилна, като поддръжниците на запазването на лихвените нива и на повишението им изглеждат разделени относително поравно. Но на срещата през август ще гласуват и две нови попълнения в борда.

Джилтовете търсят вярната посока с оглед на лошите икономически данни, като не бива да пропускаме и възможността за повишение на лихвите. В тази ситуация при десетгодишните книжа се получи седмичен ръст на доходността от 1.3 базисни точки - до 1.262 процента.

В САЩ трежъритата имаха поредна седмица на поевтиняване. С оглед на ръста на цените на петрола и на други основни суровини няма да е напълно изключено инфлацията да набере скорост. В тази обстановка доходностите по трежъритата бяха обречени на ръст, който за последните пет дни на търговия се равняваше на 6.9 базисни точки, до 2.336 процента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във