Банкеръ Daily

Пари и пазари

Веригата магазини "Т-маркет" е най-голямата литовска инвестиция у нас

Литовският гражданин д-р Лауринас Йонушаускас е назначен за почетен консул на Република България със седалище в град Вилнюс (Република Литва), и консулски окръг, обхващащ територията на Република Литва, стана ясно след заседанието на правителството.

Д-р Йонушаускас има дългогодишен опит в областта на бизнеса и държавната администрация. Като дипломат е отговарял за двустранните отношения между Литва и България. Бил е личен дипломатически сътрудник на президента на България Петър Стоянов по време на участието му в Международната конференция за сътрудничество на страните от Централна и Източна Европа във Вилнюс на 4-6 септември през 1997 година. Понастоящем д-р Йонушаускас е консултант в областта на изкуството и собственик на успешната компания "Arti Cubus", с широка мрежа от контакти в литовските политически, бизнес и културни среди.

България няма представителство на литовска територия, като посолството ни във Варшава е акредитирано за Република Литва и Република Латвия. Назначаването на д-р Йонушаускас за почетен консул ще допринесе за задълбочаване връзките на България с Литва във всички области от взаимен интерес и ще осигури възможности за оказване на консулско съдействие на българските граждани, пребиваващи в страната, четем в мотивите на Министерския съвет.

От 2009 г. насам стокообменът между България и Литва постоянно расте, а през 2016-а прескочи и сто милиона евро. Добрата новина е, че търговското салдо е положително за нашата страна.

През миналата година износът възлиза на 75.66 млн. евро, а това е 41 място сред търговските ни партньори, като има увеличение от 6 на сто. Вносът пък е бил за 65.81 млн. евро, което поставя Литва на 43 място в импортната ни листа, и има ръст - с 44 процента. Стокообменът между двете страни възлиза на 141.48 млн. евро и отбелязва повишение с 20.9% на годишна база. Салдото е положително с 9.85 млн. евро за България.

Водещи стоки в българския износ са медикаментите, шоколад и други хранителни продукти, съдържащи какао, електрически трансформатори, статични електрически  преобразуватели (токоизправители), индуктивни бобини и дросели, хлебарски, тестени  сладкарски или бисквитни продукти, дори с прибавка на какао; нафора, празни капсули  от тесто за медикаменти, сухи тестени листа от брашно, скорбяла или нишесте и подобни продукти и други.

През първите три месеца стокообменът е по-висок спрямо същия период на миналата година, което означава, че може да има нова рекордна стойност в търговията между двете страни.

Общият размер на литовските инвестиции у нас от 1996 до края на 2018 г. по данни на БНБ е 89.1 млн. евро. До 2012 г. Литва е сред първите 25 страни инвеститорки у нас, а сега е след 40 място. Една от големите вериги за бързооборотни стоки "Т-маркет" е литовска. Тя е собственост на "Максима България" ЕООД, което пък е дъщерно дружество на MAXIMA GRUPĖ.

Литовски инвестиции има и в сектора за зелена енергия, в недвижимите имоти. Една от последните литовски компании, стъпила на българския пазар, но с голям дял, предлага устройства, които преобразуват аналоговия телевизионен сигнал в цифров.

През март 2009 г. между държавните агенции по туризъм на двете страни е подписано споразумение за сътрудничество. То влиза в сила от 14 декември 2010-а. През лятото има директни чартърни полети по линията Вилнюс-Варна. Повечето литовски туристи летуват на българското Черноморие. Другите най-посещавани градове са София, Пловдив и Велико Търново.

През последните години расте интересът към България, както и броят на посетилите я литовци. През миналата година в България са били 40 134 туристи от прибалтийската страна, като това поставя страната на 27 място в общия брой туристи, посетили страната ни (и на 17 място в ЕС). Това пък е и увеличение с 34.3% или с 10 246 души. Българските туристи в Литва за периода са 11 316 души. Това означава 31 място за страната ни, но и спад от 1.5 процента.

Литва, официално Република Литва, (на литовски: Lietuva или Lietuvos Respublika) е държава в Североизточна Европа. Тя е най-голямата от трите балтийски държави. Граничи с Латвия на север, с Беларус на югоизток, с Полша на юг, с Балтийско море на северозапад и с Русия на югозапад посредством Калининградска област. Литва е държава членка на Европейския съюз от 1 май 2004 година.

Литва е индустриално-аграрна страна. Основни отрасли са машиностроене (кораби), метало- и дървообработване, химическа, текстилна и хранително-вкусова промишленост (рибно-консервна). Със селско стопанство се занимават 35% от населението на страната. Водещ отрасъл е месо-млечното говедовъдство. Повсеместно се отглеждат ръж, пшеница, ечемик, овес, лен, захарно цвекло, картофи, зеленчуции други култури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във