Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Венера" ще конкурира "Везни" в света на криптовалутите

Най-голямата криптоборса в света - Binance, пуска основан на технологията blockchain отворен проект "Venus" ("Венера"), чиято цел е да разработи локални стабилни криптовалути по света. В официално съобщение, публикувано на 19 август, компанията декларира, че се намира в  чудесни пазарни позиции, които й позволяват  да създаде такава валутна екосистема.Прави го  въз основа на своята вече съществуваща  публична блокова технология - Binance Chain, а също на широката си потребителска база и на утвърдените мерки, съобразени с изискванията за сигурност на финансовите регулатори. 

Борсата информира, че иска да си партнира с правителства, с корпорации, с технологични фирми и с други проекти в областта на дигиталните пари и на технологията blockchain, за да разработи екосистемата на новата валута, до която ще имат достъп и развити, и развиващи се държави. Визията на Binance за проекта (според официалното съобщение) е да "изгради нов отворен алианс и стабилна общност от партньори с доказано влияние на световната сцена".

Binance Chain вече работи с няколко вида криптомонети, с фиксиран към национални активи курс. Сред тях са дигиталните пари, обвързани с Bitcoin (BTCB), както и Binance BGBP Stable Coin с фиксиран курс към британския паунд. Binance съобщава, че ще подсили съществуващата си инфраструктура и опит с различни регулаторни режими, за да обедини системата си за контрол на риска и да изгради многоизмерна мрежа за сътрудничество за проекта си Venus. 

Очевидно, новото амбициозно мероприятие на Binance ще се конкурира директно с плановете на медийния гигант "Фейсбук" да пусне обвързаната със съществуващи твърди валути криптомонета - Libra (Везни), която ще "захрани" глобалната мрежа за разплащания, заложена в трите приложения на компанията: WhatsApp, Messenger и Instagram. С избора на името "Венера" Binance навлиза и във водите на астрологията както на проекта "Везни" на "Фейсбук", така и на борсата Gemini (Близнаци) и на долара Gemini на близнаците Уинкълвос.

 

 

Английският информационен източник Verdict пък съобщи на 20 август, че най-голямата японска платформа за поздравителни картички Amaten ще пусне на пазара цифровизирани картички. Това ще стане съвместно с фирмата Aelf, предлагаща разработена въз основа на технологията blockchain мрежа. Тя е една от 30-те подобни компании, сертифицирани от Китайския институт за стандартизация на електронните технологии. Amaten планира да изгради структурата си въз основа на платформата на Aelf, за да "дигитализира" картичките си за подарък, с което ще им даде възможност да бъдат обменяни и управлявани посредством blockchain. Японците смятат, че тази инициатива ще позволи да се проследят картичките от издателите им до клиентите и така да се намалят кражбите и измамите.

Verdict оценява сектор на поздравителните картички в глобален размер на 340 млрд. щ. долара, като само в Япония той е на стойност 21 млрд. долара. Amaten възнамерява първоначално да пусне платформата в Япония и впоследствие да разшири дейността си в Южна Корея и в Китай, а по-късно и в други части от света.

Компанията за база данни Crunchbase твърди, че в момента Amaten е най-големият разпространител на поздравителни картички в Япония със 70% пазарен дял и над 70 хил. регистрирани потребители. По информация на Verdict пък фирмата има годишна печалба от 110 млн. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във