Банкеръ Daily

Пари и пазари

Венецуела ще преуспее, ако е послушна

Брутният вътрешен продукт на Венецуела може да нарасне с 20% през тази година благодарение на увеличеното производство на суров петрол, съобщи на 6 април "Креди Сюис груп". Това е драматична ревизия на предишната прогноза на швейцарската банка за 4.5% икономчески растеж на южноамериканската държава през 2022-а. Банкерите осъвремениха и предвижданията си за 2023-а - от 3% на 8% увеличение на БВП.

"Това не са правописни грешки!", пишат авторите на анализа. И допълват, че ако прогнозите им се сбъднат, Венецуела ще е сред страните с най-мощен растеж в света за тези години. Банкерите обръщат внимание, че числата не са учудващи, защото венецуелското стопанство удари дъното през 2020-а. 

"Креди Сюис" очаква също данъчните приходи в доларово изражение през 2022-а да се увеличат с над 40%, вносът в страната да нарасне с поне 15%, а текущата й сметка да излезе на излишък от около 4 млрд. щ. долара. Банкерите са преоценили и инфлационните си очаквания: от предишните 150% на 70% средна годишна инфлация. 

По оценка на "Креди Сюис", руската инвазия в Украйна вероятно ще доведе до преструктуриране на глобалното предлагане на суров петрол и ще подкрепи мерките за разрешаване на кризата във Венецуела. Това ще зависи от президента на страната Николас Мадуро и от желанието му да намери общ език с Вашингтон, както и, евентуално, да преосмисли връзките си с изпадналата в световна изолация Русия. Просто защото идеологията не плаща сметките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във