Банкеръ Daily

Пари и пазари

Великобритания и САЩ преговарят за "амбициозно" търговско споразумение

Обединеното кралство и Съединените щати започнаха преговори за "амбициозно" търговско споразумение след Брексит. Британският министър за международна търговия Лиз Тръст официално откри преговорите чрез видеовръзка с американския търговски представител Робърт Лайтайзър, предаде БНР.

Първият кръг от преговори започва днес и ще продължи около две седмици. На всеки шест седмици ще започва поредният кръг от преговори. Преговорите ще се водят виртуално, докато не стане безопасно да се пътува. Във всеки от преговарящите екипи са включени по около 100 дипломати и експерти. 

Привържениците на Брексит твърдяха, че възможността Великобритания да сключва собствени сделки за свободна търговия със страните по света, като Съединените щати, ще бъде голям импулс за икономиката. Но противниците на Брексит изразиха опасения, че постигане на сделка с Вашингтон означава приемане на занижените американски стандарти за храните и околната среда и няма да компенсира загубения достъп до митническия съюз и общия пазар на ЕС. 

Има притеснения и за "поглъщането" на националното здравеопазване от американски фирми. Лиз Тръст заяви, че търговското споразумение ще помогне на британската и американската икономики да се възстановят след пандемията от Covid-19, а Робърт Лайтхайзър приветства откриването на преговорите, които ще доведат до "историческо споразумение".

Facebook logo
Бъдете с нас и във