Банкеръ Daily

Пари и пазари

Вечеря за 4.6 млн. долара

Тазгодишният победител Джъстин Сън

Китаецът Джъстин Сън - пионер в нишата на виртуалните валути, предложи рекордните 4.57 млн. щ. долара, за да вечеря с Уорън Бъфет. Легендарният американски инвеститор - милиардер определи през 2018-а най-известния член от семейството на цифровите пари - Bitcoin, като "стопроцентова отрова за плъхове". И пророкува на общото събрание на акционерите на компанията му "Бъркшър Хатауей", че "криптовалутите ще свършат зле".

Сън емитира през 2017-а дигиталните си монети Tronix, известни още като Tron или TRX. В момента в циркулация има 66 млрд. Trons с пазарна оценка 2.56 млрд. щ. долара и те са десетата най-разпространена виртуална валута в света, по данни на CoinMarketCap.com. В телефонно интервю 28-годишният китайски предприемач сподели, че се надява да ограмоти "оракула от Омаха" (бел. ред. - прякорът на Уорън Бъфет) за цифровите пари и за технологията blockchain, върху която са основани. Бъфет пък отвърна, че очаква да се срещне със Сън и с приятелите му.

Бъфет и дългогодишният му бизнес партньор Чарлз Мънгър са критикували нееднократно криптовалутите. Деветдесет и петгодишният Мънгър нарече Bitcoin "пагубна отрова". Бъфет, който коментира, че не съществува стойност, "произведена" от актив, все пак направи реверанс към технологията blockchain и в началото на 2019-а в интервю за CNBC каза, че е "важна". В отворено писмо към криптообщността пък Сън написа, че "дори най-успешните инвеститори на всички времена понякога пропускат приливната вълна". Той визираше признанието на Бъфет, че е платил по-висока от реалната цена за голяма инвестиция в хранителния гигант "Крафт Хайнц", като в същия момент не е оценил потенциала на компании като "Амазон", "Алфабет" (родителят на "Гугъл") и дори "Епъл".

Провеждащата се всяка година вечеря с 88-годишния Бъфет е форма на аукцион за набиране на средства за благотворителната организация от Сан Франциско Glide на покойната му съпруга Сюзън. Glide осигурява топла храна за бездомници, предлага подкрепа на жертви на домашно насилие и помага на хората да намерят подслон. От началото на инициативата (през 2000 година) са били привлечени над 30 млн. щ. долара, защото предлаганите суми за участие в събитието непрекъснато нарастват.

 

Уорън Бъфет на една от благотворителните вечери

 

Сред предишните победители в наддаването за вечерята с Бъфет е Дейвид Айнхорн - основател и мениджър на хеджинговия фонд Greenlight Capital, който през 2003-а победи съперниците си със "скромната" сума от 250 100 щ. долара. Тед Уешлър спечели благотворителния аукцион два пъти (през 2010-а и 2011-а) с предложения от по 2 626 хил. щ. долара всяко, а година по-късно постъпи в компанията на Бъфет като главен инвестиционен директор. Тазгодишният победител срази другите кандидати с оферта за 4,567,888 щ. долара - с 38% по-висока от спечелилия през 2018-а анонимен участник и неговите 3.3 млн. щ. долара. 

Преди да пусне на пазара Tron, Сън създава за Китай приложението за директни комуникации Peiwo, използвано от милиони потребители. Той се определя като протеже на основателя на "Алибаба" - милиардера Джак Ма. Според мълвата след като се дипломира в основания от Ма университет Hupan, Сън дарява 1.5 млн. щ. долара на своята "Алма матер". Миналата година Сън купи за 120 млн. щ. долара популярното софтуерно приложение за споделяне на файлове BitTorrent. На 30 май софтуерната компания обяви, че ще позволи на потребителите да съхраняват файлове в цялата мрежа от компютри, използващи цифровите монети BTT.

Наддаването за благотворителната вечеря с Бъфет започна на 26 май и приключи в края на миналия месец с няколко оферти над 4 млн. щ. долара. Времето и мястото на събитието все още не били уточнени, твърди победителят, но те по правило се провеждат в ресторант Smith & Wollensky в Ню Йорк.

Сън може да покани седем души на вечерята, които той ще избере сред най-доверените си приятели, както и сред най-влиятелните хора от криптообщността. От гледна точка на сегашните пазарни котировки офертата на Сън от почти 4.6 млн. щ. долара е еквивалентна на 543.6 Bitcoins и 119.3 млн.Trons. Тron е поскъпнала с над 100% от началото на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във