Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ВЕЧЕ ИМА И ПШЕНИЧЕН ИЗМАМНИК

Ем Еф Глоубъл - един от най-големите брокери на борсови стоки, съобщи на 28 февруари, че е загубил 141.5 млн. щ. долара, след като служител от офиса в Мемфис значително е надвишил търговските си лимити на пазара на пшеница. Макар че компанията не съобщи името на търговеца, журналисти от финансовия всекидневник Файненшъл таймс научили, че това е Ийвън Дули и че сделките са били осъществени на борсата в Чикаго CME Group. Ръководството на Ем Еф увери, че средствата на нито един фирмен клиент не са застрашени от соловите изяви на служителя.
Загубата на брокерската компания на пазара на пшеница е поредният удар от серията неправомерни търговски операции с борсови стоки през последните две десетилетия, особено на пазарите на базови метали и на енергия. През 2005-а Лиу Куибинг - търговец от китайска правителствена агенция, се прости с около 200 млн. щ. долара от сделки с медни фючърсни контракти. Безспорен първенец обаче е Брайън Хънтър от хеджинговия фонд Амарант, който пропиля 6 млрд. щ. долара от недалновидни залози на пазара на природен газ. Втори в класацията на измамниците е Ясуо Хаманака, който завлече с 2.6 млрд. щ. долара японския конгломерат Сумитомо корп. от губещи сделки на пазара на мед през 1996-та.
Търговецът на пшеница от Ем Еф направил голяма къса позиция (без реално да притежава контрактите) в нощните часове на 26 февруари в очакване цената на зърното да падне и той да приключи сделката на печалба. Пазарът обаче се обърнал срещу него през идния ден и той влязъл вътре със скромните в сравнение с изброените по-горе негови предшественици 141.5 млн. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във