Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ватиканът в греховна връзка с "хазартни залози"

"Низвергнатият" кардинал Бечиу

Ватиканът е инвестирал част от даренията за бедни и нуждаещи във финансови производни, залагащи на платежоспособността на американската компания за коли под наем "Херц", която внесе документи за фалит на 22 май, сочат документи, до които се добрали репортери на "Файненшъл таймс". Това определено е в разрез с нравствената позиция на папа Франциск, който през 2018-а заяви, че кредитните суапови контракти (CDS) "окуражават ръста на финансите на късмета и на спекулирането с нещастието на другите, което е неприемливо от етична гледна точка". Тези инструменти, според папата, са "бомба със закъснител".  

Оказва се обаче, че три години по-рано с част от портфейла на Ватикана в размер на 528 млн. евро, "набран от дарения", са купени структурни финансови инструменти, съдържащи именно CDS като елемент от залог, че "Херц" няма да спре да обслужва задълженията си до април 2020-а, сочат документите. Това означава, че Светият престол се е спасил "на месец" от провал на инвестицията, която била изплатена напълно. Тя е направена под надзора на кардинал Джовани Анджело Бечиу, който през миналия месец беше лишен от кардиналските си правомощия от папата заради обвинения в "злоупотреби". 

Парите са били инвестирани от името на Държавния секретариат на Ватикана - могъщата централна администрация на Светия престол, където кардинал Бечиу е втори по ранг от 2011-а до 2018-а. Секретариатът отговаря за управлението на даренията, направени от католиците по света. Няма улики, че лично папа Франциск е знаел за "хазартната" инвестиция в свързани със CDS книжа, направена чрез сметка на Секретариата в Швейцария от трета страна.

Подобни сделки със CDS са оказаха катастрофални за няколко хеджингови фонда през тази година в условията на пандемията от COVID-19, предизвикала вълна от корпоративни фалити в САЩ. Сред тях е регистрираният в Лондон фонд CQS, управляван от милиардера Майкъл Хинце, който загуби грубо 50% от пазарната си оценка през март и април в резултат на фалити, включително на "Херц".   

Сред другите инвестиции на мениджърите на Секретариата, определени от кардинал Бечиу, включват финансирането на филма за Елтън Джон "Рокет мен" през 2019-а, показват документите, визирани от "Файненшъл таймс". Секретариатът е купил и множество луксозни жилищни имоти в Лондон и секюритизирани книжа, сред които и фактури, които италианското правителство трябва да изплати на болници, контролирани от Ватикана.

На 24 септември кардинал Бечиу се оттегли от поста си и се отказа от титлата си по искане на Папа Франциск заради обвиненията за управлението на парите на Ватикана. Кардиналът не е обвинен в криминални престъпления. Самият Бечиу не признава да е престъпил закона и поиска да се изчисти името му. 

Управлението на активите на Ватикана, държани по сметки в швейцарска банка по времето на кардинал Бечиу, попадна под лупа след като полицията на града държава нахлу през миналата година в офисите на Секретариата и конфискува документи, свързани с имуществена сделка в Лондон. Тази инвестиция е направена чрез фонд в Люксембург през 2014-а и е оторизирана лично от кардинал Бечиу. През юни 2020-а информационната агенция на Ватикана съобщи, че прокурорите на Светия престол са пресметнали, че инвестицията е довела до "огромни загуби".

Facebook logo
Бъдете с нас и във