Банкеръ Daily

Пари и пазари

Васил Божков прехвърли акциите на „Левски“ на Бойко Борисов

Бизнесменът Васил Божков прехвърли акциите на Левски на премиера Бойко Борисов. Мотивът е, че Борисов е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите, затова бъдещeто на клуба трябва да е в негови ръце. Това съобщиха от "Нове холдинг".

"Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят "Левски" без други реални опции", казват в писмото настоящият собственик на мажоритарния пакет акции Георги Попов и Васил Божков  и добавят, че  като бивши мажоритарни акционери, не веднъж са заявявали, че единственото, което искат възраждането и стабилизирането на "Левски". Докато отговорността за клуба е била тяхна и след инвестирани над 24 милиона лева в рамките на една година, клубът се е стабилизирал и изправил на крака. Припомнят още, че и дългове в размер на над 32 млн. лв. са били поетапно погасявани и е изготвен успешен бизнес модел.

"Благодарим на ръководството на ПФК "Левски" за усилията и изключителния професионализъм през последната година.
Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци", се казва още в позицията.

Джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик Бойко Борисов в 9:00 ч. в Министерски съвет.

В момента клубът е в изключително тежко финансово състояние, а Васил Божков и Георги Попов се намират в Обединените арабски емирства. Българската държава е поискала екстрадицията на Божков във връзка с 11-те обвинения срещу него. В позицията на "Нове холдинг" се посочва, че състоянието на футболния клуб е породено от "умишлено и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му".

Facebook logo
Бъдете с нас и във