Банкеръ Daily

Пари и пазари

Вашингтон замисля да саботира валутния борд на Хонконг

Вашингтон е споходен от проредната екстравагантна идея - да подкопае основите на валутния борд на хонконгския долар към зелените пари. Този път обаче президентът Доналд Тръмп нямал пръст в инициативата, съобщи на 7 юли агенция "Блумбърг", като се позова на добре информирани източници.

Предложението да се саботира борда, най-вероятно - чрез ограничаване на възможността банки от Хонконг да купуват щатски долари, е било направено като част от по-широките дискусии за санкции сред екипа от съветници на държавния секретар Майк Помпео. Други членове на администрацията обаче се обявили против предложението, опасявайки се, че то ще навреди единствено на Хонконг и на САЩ, но не и на Китай, твърдят още запознатите с въпроса лица. И добавят, че идеята все още не е представена във висшите кръгове на Белия дом, което предполага, че все още не е приета достатъчно сериозно.

Главният приоритет на американците е да намерят начини да накаже банките, регистрирани в Хонконг, най-вече "Ейч Ес Би Си холдингс". Но версията с атакуването на валутния борд се приема скептично от търговци и анализатори, които смятат, че подобен акт е трудно осъществим и по-скоро би накърнил интересите на САЩ. Тези съмнения бяха потвърдени и от пазарите на 8 юли, когато обменът на хонконгски долари остана в тесни граници в близост до по-силната част на диапазона на търговия спрямо зелените пари. Забелязва се и лек ръст на търсенето на хеджинкови контракти срещу валутен риск, но то остава значително под майския си връх. 

Хонконгският борсов индекс Hang Seng се колебаеше между печалби и загуби докато инвеститорите в акции осмисляха новината, но се движеше като цяло в хармония с регионалните индекси. По-сериозни щети понесоха акциите на "Ейч Ес Би Си" - най-едрият играч в банковия сектор на Хонконг, които загубиха 3.1% от пазарната си оценка. Вината на британската холдингова група е, че подкрепи противоречивия закон за националната сигурност, гласуван от китайския парламент. Книжата на "Стандард чартърд", която също изрази публичната си подкрепа за закона, пък поевтиняха с 2.5 процента.  

Може би най-важната причина за апатичната пазарна реакция е, че Хонконг притежава валутни резерви в размер на 445.9 млрд. щ. долара, с които да защитава борда.

Какво мислят експертите:

Патрик Бенет - шеф на отдела за макро стратегия на Азия в канадската Canadian Imperial Bank of Commerce - определя като "забавна" идеята на Вашингтон да принуди Хонконг да премахне обвръзката на валутата си с американския долар. Бенет смята, че тя е обречена на зрелищен неуспех.  

Стийвън Инс - главен глобален стратег на финансовия анализатор AxiCorp - изброява причините, поради които хрумването на съветниците на Белия дом е лошо и дори трудно осъществимо. На първо място, директни "подривни" акции на САЩ срещу борда ще предизвикат незабавен отговор на Китай, който ще пусне на пазара американски активи, включително ДЦК или акции. На второ място, подобни действия ще дестабилизират валутните бордове на други валути в света към злените пари, особено в Близкия изток. На трето място, невъобразимата нестабилност, която ще предизвикат атаките срещу хонконгския борд в базираната на щатския долар глобална финансова екосистема, може да провокира масови продажби на щатските брсови индекси, което е абсолютно недопустимо преди изборите за президент през ноември.   

Ся Ли - главен икономист за Азия в испанската "Банко Билбао Биская Аргентария Хонконг" - посочва, че е трудно изпълнимо технически да се саботира борда и най-големият потърпевш ще са САЩ. Просто защото той се поддържа от Хонконг, не се нуждае от одобрението на американците и не е нещо, което те лесно могат да манипулират. От техническа гледна точка е много трудно за Вашингтон да попречи на бизнеса да инвестира в територията или да ограничи достъпа на банките до щатски долара.  

Кари Ли - икономист в OCBC Wing Hang Bank - e убедена, че администрацията на Тръмп не осъзнава колко рисковано е да атакува борда. Просто защото Хонконг е третия по обем и значение център за търговия в щатски долари. И ако  валутата на града не може да се обвърже със зелените пари, това ще е неблагоприятно за САЩ, защото ще ограничи броя на транзакциите в американски долари и ще намали доверието в тях. 

За Беки Лиу - шеф на поделението за макростратегия на Китай в "Стандард чартърд бенк" - е малко вероятно американците да се опитат да подкопаят борда на хонгонгския към щатския долар. Въпреки че подобна странност не е изключена предвид оттеглянето им от СЗО. В този смисъл по-скоро може да се очават не чак толкова драматични мерки, примерно, като се определят лимити за банковите експозиции или за наличностите на щатските компании в хонконгски долари.

 

Валутната обвръзка на хонконгския долар с валутата на САЩ датира от 1983-а. А монетарните власти на Хонкнг, които дефакто играят ролята на централна банка на територията, имат правомощия да поддържат националната парична единица в диапазон на търговия 7.75-7.85 хонконгски долари за един щатски долар. Той е определен през 2005-а и  досега, въпреки многобройните опити, не е бил нарушаван. Когато хонконгската валута се доближи в опасна близост до някоя от граничните точки, централната банка интервенира чрез покупка или продажба на националните долари. 

Запазването на борда е важно, най-вече, защото той се смята за котва на финансовата и икономическа стабилност. Инвеститорите насочват парите си към Хонконг защото валутата е сравнително стабилна и лесно конвертируема. 

Опасността от саботирането на борда е най-вече политическа, защото ще отмени "специалния статут" на търговски център, предоставен от САЩ на територията. Съществуващото споразумение позволява свободна замяна на щатски срещу хонконгски долари и отмяната му се определя от някои експерти като "ядрена опция". Просто защото евентуалното ограничаване на достъпа на хонконгските монетарни власти до щатски долари може да намали възможностите за защита на борда, хората ще се втурнат да изнасят парите си от Хонконг, с което натискът върху националната парична единица ще нарасне и състояния за милиарди ще бъдат загубени. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във