Банкеръ Daily

Пари и пазари

Вашингтон ще попълва стратегическия петролен резерв

Суровият петрол е на печалба за втора поредна седмица в условията на усложняваща се пазарна обстановка заради плановете на Европейския съюз да забрани вноса на руско черно злато. 

Фючърсните контракти на суровината сорт "Брент" с доставка през юли приключиха седмичната си търговия на цена от 112.39 щ. долара за барел, а американският лек суров петрол WTI с доставка през юни - на 109.77 долара за барел - почти 5% седмичен ръст. Това се случи въпреки растящите опасения от охлаждане на търсенето заради наложените от Китай карантини срещу новите взривове на заболели от COVID-19 в страната.

Суровият петрол е поскъпнал с над 40% от началото на годината, основно заради руското нахлуване в Украйна и последвалите западни санкции, разстроили пазарите на суровини. В краткосрочен план фундаменталните показатели за горивото са позитивни и единствено опасенията от забавяне на световната икономика в бъдеще удържа ценовия ръст, коментират експерти от бранша. 

Пазарите на петролни деривати също отчетоха ръст през седмицата, най-вече в САЩ, където наличностите на дизел и бензин са паднали сериозно.

Котировките на бензиновите фючърсни контракти в Ню Йорк достигнаха рекордните 3.76 щ. долара за галон на 6 май - най-високата им стойност откакто през 1986-а започва да се води статистика, а седмичният им ръст е около 6 процента. 

Това се случва три седмици преди началото на летния сезон на активен автомобилен трафик. Потреблението на горива през това лято се очаква да надскочи миналогодишните равнища при сериозно редуцирани доставки дори под предпандемичните норми - комбинация, която заплашва да запрати цените още по-нагоре. Скъпият бензи е ключовият мотор на инфлацията и притиска сериозно семейните бюджети, отънели от растящите разходи за храна и жилища. Засега усилията на администрацията на американския президент Джо Байдън да охлади поскъпването на горивата не успяват да спрат възходящата бензинова траектория.     

В създалата се напрегната обстановка Белият дом обяви на 5 май, че ще започне да купува суров петрол, за да попълни стратегическия резерв на страната. Министерството на енергетиката ще стартира процедурата през есента със заявка за 60 млн. барела, но реалните доставки ще дойдат доста по-късно.

През март Байдън разпореди да бъдат деблокирани 180 млн. барела от създадения след енергийната криза през 70-е години на миналия век стратегически петролен резерв на страната, за да доставя на пазара по 1 млн. барела на ден допълнително за период от шест месеца. Това беше опит да бъде спрян скока на петролните и газовите котировки, достигнали космически равнища след началото на военните действия в Украйна. Към края на миналата седмица петролните запаси на САЩ са били в размер на 550 млн. барела.   

Доставките на гориво за първия транш вероятно ще започнат след фискалната 2023-а (която приключва на 30 септември) като се вземат предвид пазарната структура и динамика, коментират запознати с въпроса лица. Попълването на стратегическия разарв ще отнеме около три години. Целта на мероприятието е купеното черно злато да е на по-ниски цени от продадените от щатската администрация количества за над 100 щ. долара за барел.

По този начин американското енергийно ведомство ще "удари с един куршум два заека": ще възстанови деблокираните запаси за бъдещи извънредни условия и същевременно ще насърчи местните компании да помпат повече. 

Някои местни петролни производители се колебаят да увеличат производството в момента въпреки високите цени заради големите пазарни колебания и големите отбиви на фючърсния пазар, на който котировките на доставките след години са доста под сегашните. Действително, при спот котировки на сорт WTI в близост до 110 щ. долара за барел, цената на суровината за доставка през декември 2023-а е била около 84 долара за барел, а за края на 2024-а - 76 долара за барел, по данни на борсовия оператор CME Group.

Инвеститорите също притискат американските производители на шистово гориво да използват допълнителните печалби от скъпите горива за изплащане на по-големи дивиденти и за обратно изкупуване на акции, а не за дългосрочни инвестиции за нови сондажи.

По оценка на анализатори, двустепенната стратегия на американската администрация ще понижи краткосрочните цени и ще повиши дългосрочните, с което ще подсигури застраховка и ще изпрати силен сигнал към пазарите. Бившия щатски президент Доналд Тръмп се опита по сходен начин да използва стратегическия петролен резерв на страната, за да насърчи местните производители в разгара на пандемията през март 2020-а когато пресушеното потребление доведе до свободно падане на петролните котировки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във