Банкеръ Daily

Пари и пазари

Вашингтон реши валутния спор с Виетнам

Съединените щати договориха сделка с Ханой за разрешаване на спора относно националната валута на страната от югоизточна Азия, обтегнала отношенията между двете държави по време на президентския мандат на Доналд Тръмп. Американският финансов министър Джанет Йелън оповести споразумението в края на срещата си с председателя на Държавната банка на Виетнам на 19 юли. То премахва заплахата от наказателни мита за азиатската нация, посочена за валутен манипулатор от администрацията на Тръмп през декември 2020-а. 

Всъщност, Белият дом вече оттегли това обвинение, но сделката от 19 юли ще вкара компромиса в рамка.

Съгласно договорката централната банка на Виетнам подчертава, че паричната й политика е насочена към "утвърждаване на макроикономическа стабилност и контрол на инфлацията". Ханой потвърждава също, че ще се придържа към правилата на МВФ "да не манипулира валутния си курс, за да предотврати ефективна корекция на разплащателната си сметка или да постинге непочтено конкурентно предимство и ще се въздържа от каквито и да било конкурентни девалвации на виетнамския донг". Виетнамците обещават и по-голяма прозрачност и гъвкавост при управлението на валутата си. 

Валутните проверки на американците изостриха отношенията между двете държави, които през последните години си сътрудничат по-тясно по геополитически въпроси, обединени от недоверието си към Китай. Двустранният стоков търговски дефицит на САЩ с Виетнам е трети по големина от началото на годината след Китай и Мексико.   

Виетнамското правителство обеща да купува повече природен газ, въглища, храни и други стоки от Америка в хода на нарастващото търговско напрежение с Белия дом през 2019-а. То се задълбочи през втората половина от мандата на Тръмп когато членове на неговата администрация заподозряха виетнамски износители в нечестни печалби от търговската война с Пекин, включително заради подмяна на етикетите на китайски стоки с "произведено във Виетнам".  

През 2019-а Тръмп нарече Ханой "почти единственият най-голям изнудвач на всеки" в бележките си за търговското салдо. Виетнам пък нееднократно отхвърляше обвиненията, че манипулира валутата си. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във