Банкеръ Daily

Пари и пазари

Вашингтон посяга отново на стратегическия петролен резерв

Администрацията на американския президент Джо Байдън планира да изтегли 180 млн. барела суров петрол от стратегическия си резерв в рамките на няколко месеца, съобщиха на 30 март четири добре информирани източници от САЩ. Целта на Белия дом е да понижи цените на черното злато. 

Междувременно, Международната енергийна агенция (МЕА) организира среща на членовете си на 1 април в 12 ч. по Грийнуич, на която да се реши колективно деблокиране на петролни запаси, информира на 31 март говорителят на министерството на енергетиката на Нова Зеландия - Мегън Удз. Тя посочва, че не са договорени количества за потенциалната обща акция и че на съвещанието ще се определи общия обем, след което той ще се разпредели между отделните държави. Засега не е ясно дали американските барели ще са част от координираната интервенция.

Последното количество черно злато, което предстои да бъде деблокирано от запасите на САЩ, ще е най-голямото в почти 50-годишната история на стратегическия петролен резерв на страната и е еквивалентно грубо на двудневното глобално потребление на суровината. 

Новината свали петролните котировки под 107 щ. долара за барел по време на азиатската търговия на 31 март. В сутрешните часове в Европа фючърсните контракти на сорт "Брент" с доставка през май се разменяха срещу почти 109 щ. долара за барел, а американският WTI - срещу 102.70 долара за барел.   

Петролните котировки вървят неотклонно нагоре след руското нахлуване в Украйна и наложените от западните държави тежки санкции на Русия, която е вторият по големина световен износител на суровината. Петролът сорт "Брент" скочи през март до 139 щ. долара за барел - най-високата му цена от 2008-а. 

Русия задоволява около 10% от световното потребление на горивото и изнася 4-5 млн. барела дневно. Санкциите и нежеланието на клиентите да купуват руски петрол обаче може да изтегля от пазара по около 3 млн. барела дневно от началото на април, прогнозира МЕА. 

В стратегическия петролен резерв на САЩ в момента има 568.3 млн. барела петрол - най-малко от май 2002-а, по официални данни на американското министерство на енергетиката. Спорад МЕА, Америка е нетен износител на черно злато, но през тази година страната може да стане нетен вносител и след това да започне да изнася отново, защото производството на суровината се възстановява бавно от пандемията от коронавируса.  

Засега не е ясно дали въпросните 180 млн. барела от петролните запаси ще бъдат предоставени при условие да бъдат попълнени на по-късна дата от петролните компании, дали ще бъдат продадени без уговорки на пазара или ще има комбинация от двете опции. Това ще се разбере от обръщението на американския президент Джо Байдън в 20.30 ч. българско време на 31 март по повод "мерките на администрацията му за редуциране на влиянието на путиновото увеличение на енергийните разходи и за понижение на газовите стойности на колонките на бензиностанциите за американските домакинства".    

Високите цени на бензина са политически пасив за Байдън и за неговата Демократическа партия в битката им да запазят контрола в Конгреса при междинните избори през ноември. И, според анализатори от бранша, деблокирането на барели от стратегическия петролен резерв на страната е инструмент за туширане на натиска върху американските потребители от предприетия от Белия дом твърд подход към Кремъл и обещаните още по-тежки санкции. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във