Банкеръ Daily

Пари и пазари

Вашингтон не откри валутни манипулатори

Министерството на финансите на САЩ не уличи нито един от основните си търговски партньори за валутен манипулатор в поредния си шестмесечен доклад за валутните политики, публикуван на 3 декември. Заключението на ведомството на министър Джанет Йелън е, че не са констатирани манипулации на валутните курсове с цел постигане на непочтено търговско преимущество. Все пак, в доклада на американците се посочва, че Виетнам и Тайван още отговарят на критериите за по-стриктен анализ.

Щатското финансово министерство припомня, че през юли е постигнало споразумение с Държавната банка на Виетнам за решаване на проблемите с валутните практики на страната и досега е удовлетворена от виетнамския напредък. С Тайван пък американците разговарят за валутната им политика от май.

Щатските финансисти са включили 12 търговски партньори в "Списъка за наблюдение" на валутните им практики, изискващи особено внимание. Това са Китай, Япония, Южна Корея, Германия, Ирландия, Италия, Индия, Малайзия, Сингапур, Тайланд, Мексико и Швейцария. Те бяха във въпросния списък и на априлския доклад на министерството на Йелън, с изключение на Берн, който преди шест месеца отговаряше на критериите на прецизен анализ.

Американците обръщат внимание, че Китай се отличава от другите основни икономики, включени в доклада, защото не е осигурил достатъчна прозрачност за ключови аспекти на механизма за формиране на валутния курс на юана.

В официално изявление за пресата госпожа Йелън посочва, че "финансовото министерство на САЩ работи неуморно за постигане на по-силно и по-балансирано глобално възстановяване, което е в полза на американските работници, включително чрез тясно сътрудничество с най-важните стопанства по свързани с валутата въпроси".

Понятието "валутен манипулатор" се използва от правителствените органи на Съединените щати, основно от министерството на финансите, за държави, прилагащи т. нар. "непочтени валутни практики", които им дават търговско предимство. За да бъдат идентифицирани за валутни манипулатори, страните трябва да отговарят на три критерия, съгласно приетия през 2015-а търговски закон на Америка : да имат двустранни търговски излишъци със САЩ от над 20 млрд. щ. долара; да са осъществили валутни интервенции, надхвърлящи 2% от БВП; и излишъците по глобалните им текущи сметки да са над 2% от БВП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във