Банкеръ Daily

Пари и пазари

Вашингтон назова заподозрените за валутни манипулации

В късните часове на 28 май финансовото министерство на Щатите публикува доклада си за валутните практики на търговските си партньори. Нито една държава не бе обвинена директно, че е манипулирала паричната си единица, но мнозина  останаха в списъка за наблюдение за некоректни практики. Щатското финансово ведомство обяви и някои промени на правилата с цел  да включи  още държави под надзора си .

По правило докладът за манипулаторите, който се публикува два пъти в годината, излиза през април и през октомври. Този път той закъсня  почти  с два месеца, провокирайки различни слухове за причините. Някои смятаха, че чиновниците са чакали да мине срещата на върха в Осака в края на юни, за да посочат като мотив търговските преговори между Пекин и Вашингтон. Други пък отдаваха закъснението на вътрешния дебат сред официалните представители на щатската администрация как да процедират с виетнамските валутни интервенции. Защото през октомври 2018-а страната не бе включена дори в списъка за наблюдение на потенциално "манипулативно" поведение.

От 2016-а САЩ използват три критерия, за да преценят дали дадена държава манипулира националната си валута. Те са  както следва: двустранният търговски излишък на съответната страна със САЩ да надхвърля 20 млрд. щ. долара; "материалният" излишък по текущата сметка да е три или повече процента от БВП; повтарящи се едностранни интервенции, при които чистата стойност на купената чуждестранна валута е поне 2% от БВП на страната за период от 12 месеца. 

През октомври 2018-а в списъка за наблюдение попаднаха Китай, Германия, Индия, Япония, Южна Корея и Швейцария. В тазгодишната му версия бяха включени още Виетнам, както и Италия, Ирландия, Сингапур и Малайзия. Но пък контролът върху Индия и Швейцария отпадна. Нито една от страните не е обявена директно за валутен манипулатор, което означава, че никоя от тях не отговаря и на трите критерия.

Впечатление прави, че за пети пореден път администрацията на президента Доналд Тръмп се  отказа да уличи Китай като алутен манипулатор. Което събуди подозренията на членовете на опозиционната Демократическа партия, че Белият дом е прекалено отстъпчив, въпреки уверенията, че няма да се съгласи на слаба търговска сделка с Пекин.

Брад Сестър - член на Съвета за международни отношения, пък одобрява решението Виетнам да не бъде уличен, че манипулира валутата си. От една страна, защото след търговската офанзива на Вашингтон срещу Пекин валутните курсове на азиатските парични единици към щатската тръгнаха надолу и намалиха натиска за поскъпването на най-стриктно управляваните пари - на Сингапур, Тайланд, Виетнам и донякъде на Тайван. Нещо повече, растящият търговски излишък на Виетнам с Щатите е "американски продукт", защото митата върху китайския внос за Америка ускорява преориентирането към азиатската страна като "краен сборен пункт на азиатската верига за доставки на електроника".

Въпреки тези мотиви, оттук нататък ще е много по-трудно за Виетнам и за другите търговски партньори на САЩ да се спасят от това да бъдат обявени  за валутни манипулатори. Просто защото американското финансово министерство внесе корекции в трите критерия. На първо място, то увеличи броя на наблюдаваните държави от досегашните 12 на 20,  чиито двустранни търговски излишъци с Щатите надхвърля 40 млрд. щ. долара годишно. Второ, таванът за излишъка по текущата сметка е ревизиран от 3% на 2% от БВП, което означава, че търговските партньори на американците ще го достигат по-лесно. На трето място, ако съответната държава провежда регулярни едностранни валутни интервенции  - само шест в рамките на 12 месеца, това ще е достатъчно за финансовото ведомство да я обяви за валутен манипулатор.

С промяната на правилата последствията за "нарушителите" стават по-сурови. Миналата седмица администрацията на Тръмп обяви намеренията си да обложи с мита държавите, които подценяват валутите си. Според министъра  на търговията Уилбър Рос,  по този начин ще се компенсира влиянието на "валутните субсидии", които вредят на американската индустрия.

И ако се върнем отново към Виетнам, експерти на DBS Bank прогнозират, че БВП на страната може да се повиши с 6.8% през тази година и има потенциал да нараства с по около 6-6.5 процента през идното десетилетие благодарение на силният приток на чуждестранни инвестиции и на увеличението на производителността на труда. DBS очаква даже икономиката на Виетнам да надхвърли по размер стопанството на Сингапур до 2029-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във