Банкеръ Daily

Пари и пазари

Варшава се оплака от германски натиск за присъединяване към еврото

Адам Глапински

Председателят на Полската централна банка Адам Глапински обвини Германия, че притиска страната му да приеме еврото. Той предупреди, че ще противостои на подобни действия докато е ръководител на паричната политика на Полша.

"Неприятелски огън" срещу Глапински откри лидерът на основната полска опозиционна партия "Гражданска платформа" - Доналд Туск, който през миналата седмица обвини банковия шеф за най-високата инфлация през последните 25 години и заподозря, че е бил утвърден незаконно за нов шестгодишен мандат. В отговор, Глапински заяви на 8 юли, че Туск "лъже" и че атаките срещу него вероятно са мотивирани от лица, искащи на принудят Полша да замени злотата с еврото.  

"Всичките противоречия по отношение на втория ми мандат произтичат от факта, че централната банка играе толкова голяма роля", подчерта Глапински на пресконференция във Варшава на 8 юли. И допълни, че е "налице огромен натиск от една от съседните държави да вкарат Полша в еврозоната, докато целта на централните банкери е да помогнат за изграждането на европейска супер-държава".  

Полският кабинет нееднократно е отхвърлял възможността да се присъедини към блока на еврото в обозримо бъдеще. Членството в еврозоната може да направи "невъзможно" за страната да купува най-модерните военни технологии от Съединените щати, твърди Глапински, без да обяснява защо точно това е проблемът.

"Става въпрос за запазване на независимостта и суверенитета на Поша", коментира банковият шеф. И допълни, че "именно това е мотивирало битката му да получи втори мандат за поста".  

На 22 юни Адам Глапински положи клетва пред парламента да изпълнява поредния си мандат като "следва стриктно конституцията и другите закони" и обеща "да се бори решително за икономическото развитие на страната и за просперитета на гражданите й". Церемонията бе прекъсната от протести на опозицията срещу растящата инфлация. 

Полша е сред страните с най-мощен ценови ръст в Европейския съюз, като нската инфлация скочи до 15.6% на годишна база - най-високата стойност от 1997-а. За управляващата партия "Право и справедливост" виновен за инфлацията е руският президент Владимир Путин, който след като напана Украйна ограничи газовите доставки и качи цените на енергията. Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински я нарече "Путинфлация" и каза, че политиката на правителството е отговорна за 3-4 процента от общия й размер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във