Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Вангард груп" предизвиква банките

Инвестиционният гигант "Вангард груп" тества платформа, основана на технологията blockchain, която ще позволи на мениджърите на активи да търгуват с валути без посредничеството на големи банки, съобщава агенция "Блумбърг", позовавайки се на пожелали анонимност лица. Средният дневен оборот на международния валутен пазар е 6 трлн. щ. долара и от десетилетия на него  доминират  едри играчи като "Джей Пи Моргън Чейз", "Ситигруп" и "Дойче банк". Ако успее да се наложи на пазара, начинанието на "Вангард" ще лиши банките от тлъсти комисионни, защото ще даде възможност за пряко осъществяване на валутните транзакции между продавача и купувача. Платформата работи от два месеца и първите търговски сделки вече са осъществени, съобщил за "Блумбърг" добре информираният източник.

"Директната търговия е Свещеният Граал за купувачите", коментира Кембъл Адамс - бивш старши валутен търговец на "Дойче банк", създал платформата ParFX в партньорство с банки, между които са "Ситигруп" и "Джей Пи Моргън Чейз". Адамс допълва, че на теория идеята е чудесна заради спестените разходи, ако една от страните успее да се свърже директно с друга, която има  противоположен интерес. Което ще изисква огромна маса  от потребители.

"Вангард", който управлява активи за 5 трлн. щ. долара, търгува годишно валути за около 2.5 трлн. долара, съобщава шефът на валутното поделение на групата Анди Мак. В интервю през миналия месец той твърди, че има огромен интерес към възможността да се премахнат посредниците.

Проектът ще е сред най-значимите приложения на "крипто" технологията blockchain във финансовия сектор. И макар че почти всички големи банки и парични мениджъри експериментират с нея за всичко - от емитирането на облигации до обработката на разплащания ("Джей Пи Моргън" е разработил собствен цифров жетон, а "Банко Сантандер" е емитирала цифровизиран дълг) - малцина я използват в търговски операции от голям калибър. Успех на платформата ще отбележи скок в еволюцията на международния междубанков валутен пазар, който от поне две десетилетия се стреми към модел за директен контакт между купувачи и продавачи, посочва Адамс, който има над 30-годишен опит в търговията на валути и в момента ръководи крипто-тържището Pure Digital. От средата на миналото десетилетие фирмите купувачи могат да се свързват с други инвеститори на платформи за електронна търговия, но въпреки това трябва  да минават през банки, за да обработват сделките, казва Адамс. Инициативата на "Вангард" ще преодолее и това.

Основата на blockchain платформата  за директен контакт ще окаже най-голямо влияние върху пазарите за финансови производни - основно суапови и форуърдни контракти и далеч по-незначително - върху сделките с незабавно изпълнение (spot), защото интересът на инвестиционните компании към тях е ограничен, пояснява Адамс. Освен това доминиращата позиция на банките към сделките с финансови деривативи е по-силна, защото инвеститорите могат да разчитат на тях за кредитни линии.

Платформата за валутна търговия на "Вангард" използва blockchain технология, разработена от нюйоркската фирма Symbiont. Това не е първият съвместен проект на двете компании. Преди време те обединиха усилията си в проучването на възможността да се използва blockchain в процеса на осъвременяване на данните за индекса на взаимните фондове на "Вангард". Symbiont е подкрепена от "Ситигруп" и от американския борсов оператор NASDAQ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във