Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Валутното събитие на 2011-а

Швейцарският франк поевтинява драстично към еврото от 6 септември насам, след като Националната банка на страната определи минимално обменно ниво на местната към единната европейска валута от 1.20 франка за едно евро. Банковите парични стратези разпространиха по електронната поща официална закана, че са готови да похарчат неограничени количества валута с цел значително и стабилно отслабване на франка. В резултат швейцарската парична единица се обезцени с над 8% към еврото и с поне 7% към всеки един от останалите си валутни конкуренти. Това накара някои анализатори от бранша да определят мярката на Националната банка на Швейцария като валутното събитие на 2011-а.


Едностранното решение на швейцарските банкери ги изправи лице в лице със световния валутен пазар, чийто оборот е средно 4 трлн. щ. долара на ден. Участниците в него качиха франка с над 16% към кошницата от деветте най-активни съперника на швейцарската валута от началото на годината до 2 септември, показват валутните индекси на агенция Блумбърг. Причината е кризата на държавния дълг в еврозоната и проблемите на САЩ, принудили инвеститорите да насочат масово вложенията си във възможно най-сигурните активи. Както е известно, първокласните членове на тази общност са златото, франкът, японската йена, в по-ниска степен английската лира и щатският долар в качеството му на световната резервна валута, както и суровинните парични единици (тези на страните, богати на природни ресурси).


Швейцарската инициатива може да насочи нежелан паричен поток към валутите на Норвегия и Швеция, защото Бразилия и Япония вече водят битка да ограничат поскъпването на националните си парични единици. Токио продаде през август 4.52 трлн. йени (58 млрд. щ. долара), за да свали цената на местната валута. Бразилия пък понижава базовата лихва, издига търговски бариери и провежда специална данъчна политика, за да обезцени реала. Валутни експерти на Ейч Ес Би Си препоръчаха на 7 септември норвежката крона като алтернатива на франка.


Много валутни експерти коментираха през седмицата драстичната мярка на Националната банка на Швейцария. Пол Макъл от Ейч Ес Би Си холдингс в Хонконг я определи като внезапна и агресивна. Той допълни, че фиксирането на обменния курс на 1.20 франка за едно евро е лесната част. Поддържането му на това равнище или значително над него ще е трудно, ако светът продължи да изглежда мрачно място.


Джефри Ю от поделението на Ю Би Ес в Лондон коментира, че ако се вземе предвид опитът от 1978-а, Швейцарската национална банка ще успее да защити равнището от 1.20 франка за едно евро. Той има предвид, че Берн е успявал да държи местната валута под 80 франка за 100 г. марки от 1978-а до 1998-а, преди Германия да премине към еврото. Рисковете за тази стратегия обаче са високи и централните банкери ще трябва да калибрират грижливо пазарните си операции, за да предотвратят натрупването на инфлационен натиск.


Пол Мегеши от Джей Пи Моргън Чейз в Лондон смята, че стратегията на Националната банка на Швейцария е високорискова, но ще успее без съмнение и през идните седмици. Той обаче също подчертава риска от инфлация и припомня, че през 1978-а аналогичната мярка е тласнала инфлацията от 1 до 5% само в рамките на една година и малко след това фиксираният валутен курс е бил премахнат.


Томас Столпър - главен валутен стратег в Голдмън Сакс груп в Лондон, подчертава, че това ще е надеждна политика, докато официалните власти са готови да приемат ликвидните последици от тези потенциално много големи интервенции. Впрочем те не са проблем, защото и Националната банка на Швейцария, подобно на Федералния резерв, може да печата неограничено количество пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във