Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ВАЛУТНИТЕ ТЪРГОВЦИ ЧУХА ФАКТИТЕ И СПЕЧЕЛИХА СПОКОЙСТВИЕ

Щатският долар достигна най-високите си от 16 месеца насам котировки спрямо японската йена и атакува психологическия праг от 113 йени. Възходящата му корекция към европейските валути бе по-умерена и непоследователна и към края на седмицата се понесе обратно надолу. Това до голяма степен се дължи на икономическите и политическите новини, дошли отвъд Океана.


САЩ вече имат нов президент и това е Джордж Буш-младши. Но тъй като новината отдавна бе изтъргувана и отчетена в цените на основните световни валути, тя изобщо не впечатли пазарните играчи. Получи се добре позната стратегия купувай слуха, продавай фактите. Като че ли по-голямо влияние върху щатския долар оказаха данните, че икономиката на САЩ забави темпа си. Продажбите на дребно през ноември намаляха с 0.4% - най-резкият им спад от април насам. Ноемврийският индекс на производствените цени пък се увеличи само с 0.1%, а базовата инфлация (без цените на енергията и хранителните продукти) остана непроменена в сравнение с октомври. Най-шокиращ е дефицитът по текущата сметка на САЩ през третото тримесечие на 2000 г. - той достигна 113.8 млрд. щ. долара. След поредицата от съобщения за по-ниски от прогнозните финансови резултати през четвъртото тримесечие на годината, последното от което бе направено от щатските банки Чейз Манхатън и Джей Пи Моргън, борсовият индекс DJIA се търгуваше доста колебливо.


Европа също не успя да впечатли валутните търговци. На последното си за 2000 г. и за това столетие съвещание бордът на Европейската централна банка реши да остави без промяна основните лихви на еврозоната, както и препоръчителния си 4.5-процентен годишен ръст на паричното предлагане М3 през 2001 година. Някои валутни анализатори тълкуват това решение на ЕЦБ с нежеланието й да се откаже от стриктната ценова дисциплина и да премине към по-малко рестриктивна политика, която би стимулирала растежа. Евроленд излъчи добри и лоши вести. Към списъка на добрите могат да се причислят по-големият от очаквания търговски излишък на Германия през октомври, достигнал 12.3 млрд. г. марки, и ограниченият до 2.4% годишен ръст на заплатите в Испания през третото тримесечие на годината. Лошите пък са свързани най-вече с ноемврийската инфлация, измерена с индекса на потребителските цени. В Германия тя се е увеличила с 2.4%, във Франция - с 2.2%, а в Испания - с 4.1% на годишна база. Доста слаби са били и продажбите на дребно в Германия, отбелязали 1.7% годишен спад през октомври. Все пак повечето валутни анализатори са оптимистично настроени за бъдещето на единната европейска валута.


Япония по-скоро разочарова валутните пазари, след като тримесечният индекс за доверието на бизнеса в икономиката на страната, публикуван от Бенк ъф Джъпен, се оказа +10 вместо очакваните +11 точки за периода юли-септември. Реалният БВП на Япония през третото тримесечие пък намаля с 0.3% в сравнение с второто и с 1.1% на годишна база. Броят на банкрутите в страната през ноември се е увеличил с 22.7% в сравнение със същия период на миналата година. А общата задлъжнялост на фалиралите предприятия е достигнала 1.22 трлн. йени - със 199.3% повече от ноември 1999 година. Японските ръководители обаче са оптимисти за бъдещето на страната и не откриват повод за безпокойство.


У нас междубанковият валутен пазар беше много активен. Среднодневните изтъргувани обеми бяха в размер на 163 млн. г. марки с 38-процентно участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във