Банкеръ Daily

Пари и пазари

Валутните спекулации в стил "Сорос" търпят провал

Започналите на 31 март протести в Хонконг срещу предложения закон за екстрадиция не стихват lвече месеци наред и разтърсиха до основи специалния административен район на Китай. Всички  опити на част от участниците в размириците да блокират финансовата система на града, чиято регионална валута от 36 години е обвързана с щатската, имат почти незабележим ефект.

Един потребител на основния онлайн форум за дискусии на протестиращите призова преди няколко седмици жителите на територията към масови кешови тегления и конвертиране на хонконгските долари в друга парична единица -  примерно в зелени пари, за да вгорчат живота на местните банкери  и да получат защита, ако валутният борд не издържи. Същият ден в социалната медия се появиха снимки на купища пачки от банкноти, но хонконгският долар приключи търговската си сесия с незначителна низходяща промяна на котировката си към американския.

Действително, въпреки притесненията  от  затягащата се  хватка на Пекин върху специалния му административен район, от  мрачните икономически перспективи и  предсказанията на инвеститорите за неизбежния край на валутния режим на регионалната парична единица, фиксираният й курс към щатския долар не показва признаци да  е допуснал пробив. Или, както обобщава  старши стратегът  в "Стейт стрийт глоубъл маркетс" Бен Люк, "икономиката на Хонконг очевидно преживява едни от най-тежките си времена, но аз не смятам, че фиксираният курс ще отпадне".

На подобно мнение са и други негови колеги, включително Криспин Одей - един от основателите на хеджинговия фонд Odey Asset Management. Той  дори огласи  препоръката си към  търговците, които залагат срещу хонконгските пари и тя е да опитат нещо друго. Той подчертава, че в момента има много печеливши опции, но хонконгският долар не е между тях. Шестдесетгодишният британец определено има опит с валутата, срещу която е започнал да играе преди повече от две години и накрая се е отказал  - в средата на 2018-а. Той обаче не е единственият неудачник. Прочутият спекулант Джордж Сорос се е опитал - но без успех - да ликвидира фиксирания курс на хонконгския към щатския долар по време на финансовата криза в Азия през 1998-а. Провалили са се и залозите на колегата му Бил Акман за драматичен възход на хонконгската валута през 2011-а. 

В момента  хеджингови фондове от по-нова реколта  атакува паричната единица на Хонконг, съблазнени  отчасти от антиправителствените протест. Търговците  очакват вълненията да предизвикат отлив на капитал, да тласнат нагоре лихвените проценти и да наложат отказ от досегашната валутна политика. Скептиците обаче оборват тезата им с мотив, че бившата британска колония има и възможност, и желание да защити фиксирания валутен курс, който паричните власти на региона наричат "крайъгълен камък" на финансовата система на града.

 

Хонконгският долар е обвързан с щатския през 1983-а при курс 7.8 хк. долара за един щатски долар. Целта била да се спре скоростното обезценяване на  свободно плаващата  по онова време азиатска валута, предизвикано от преговорите между Великобритания и Китай за бъдещето на Хонконг. От май 2005-а хонконгската валута получава право да плава в диапазона от 7.75 до 7.85 за един щ. долар. Бордът  де факто се управлява от  централната банка на региона - HKMA (Hong Kong Monetary Authority), която обаче не провежда самостоятелна парична политика както го правят  "Бенк ъф Инглънд" или  Федералният  резерв. Вместо тях HKMA има задължение да купува хонконгски долари срещу щатски, когато отливът на капитали качи стойността на американските пари над 7.85 хк. долара. Това ще остави банките с по-малко средства за краткосрочно кредитиране и ще повиши  достатъчно лихвите, за да направи активите в хонконгски долари по-атрактивни и да доведе до прилив на капитали,а  оттам - до увеличение на валутния курс. При засилване на паричната единица на Хонконг към щатската HKMA предприема  действия в обратна посока. 

Може би най-сериозното предизвикателство за валутния борд се появи през 1998-а по време на азиатската финансова криза, когато Сорос, окрилен от успешните си бързи атаки срещу валутите на Тайланд и Малайзия, проведе офанзива на два фронта - срещу паричната единица на Хонконг и срещу фондовия пазар на региона. Тогава HKMA бе принудена да похарчи около 120 млрд. хклдолара (15.1 млрд. щ. долара), за да се защити срещу Сорос, а и още няколко други "къси продажби", но спечели битката. Последният по-значим опит за проваляне на борда дойде през април 2019-а. Направи го  един мениджър от Далас - господин Бас,   прочул се с късите си продажби на финансови инструменти на щатския жилищен пазар, точно преди избухването на последната световна финансова криза. 

Последните атаки срещу валутния борд на Хонконг успяха единствено да свалят паричната единица на района в близост до по-слабия край на диапазона (7.8464 хк. долара за един щ. долар в 14.55 ч. българско време на 29 август). Както и да увеличат прогнозите за пробив до 7.90 през следващите 12 месеца.

Тези предвиждания  са лесно обясними. Икономиката на Хонконг е доведена до  ръба на рецесията от упоритите протести. Цените на акциите на местните компании потъват, пазарът на имоти отслабва, а съмненията дали градът още може да изпълнява  ролята на   световен финансов център се множат. Мнозина, между които и цитираният по-горе Бас, пък се опасяват, че Китай ще осъществи военна интервенция в територията. Това, според Родерик, ще увеличи отлива на капитали и ще принуди HKMA  да започне да харчи резерви, за да защити валутния режим, което  на свой ред ще дръпне нагоре лихвените проценти

Поне досега тези мрачни предсказания не се сбъдват. Чуждестранните резерви на Хонконг са нараснали до рекордно висока стойност през юли, а агрегатният баланс на града - мярка за ликвидността на финансовата система - се запазва стабилен през последните месеци на протести и то на равнища, предполагащи ниски лихвени проценти. Междубанковата лихва по едномесечните депозити в хонконгски долари (Hibor) е под 2%, срещу близо 20% в средата на 1998-а. Колкото до  капиталовия отлив -  китайските инвеститори увеличават вложенията си в града за 15-а поредна седмица.

Главният икономист на "Инвеско" - Джон Грийнуд, който предложи  на правителството на Хонконг през 1983-а да прибегне до валутен борд, подчертава, че валутните резерви на града от почти 450 млрд. щ. долара са напълно достатъчни да покрият повече от два пъти целия обем на банкнотите  в обращение, вложенията в местна валута на банките и резервите им в HKMA.

Все пак, анализаторите не се отказват от предвижданията си за по-нататъшен натиск срещу валутния борд през идните месеци и особено с наближаването на крайния срок (2047 г.) на рамката "една държава, две системи", която защитава гражданските свободи и независимостта на правната система на Хонконг. Не липсват и спекулации за преработка на борда и фиксиране на хонконгския долар към китайския юан.  HKMA  обаче подчертава, че подобен преход не е възможен преди да бъдат изпълнени някои условия, включително юанът да стане напълно конвертируем и да отпадне капиталовия контрол. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във