Банкеръ Daily

Пари и пазари

Валутните резерви на Китай се понижиха за първи път от 6 месеца

Китайските резерви в чуждестранна валута се понижиха за първи път от шест месеца, през април, въпреки последните данни, според които втората по големина икономика в света започва да се стабилизира в отговор на серията стимулиращи мерки, предприети от Пекин, съобщава Ройтерс. През миналия месец китайските резерви се понижиха с 3.81 млрд. долара до 3.095 трлн. долара, сочат ​​данни на Китайската централна банка.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха валутните резерви да се увеличат с 1,24 млрд. долара до 3,1 трлн. долара. Малкият спад през април се дължи на по-стабилния щатски долар и промените в цените на глобалните активи, притежание на Китай, заяви валутният регулатор.

През първите четири месеца на тази година валутните резерви на Китай нараснаха с 22,24 млрд. долара, след като през 2018 г. се понижиха с 67,24 млрд. долара.

Неочаквано силните данни от март показват, че икономиката бавно се възстановява, но внезапната ескалация на търговско напрежение между САЩ и Китай тази седмица постави юана под натиск и съживи опасенията за китайския растеж.

Китайската централна банка заяви в понеделник, че ще намали отношението на минималните задължителни резерви за някои малки и средни банки, което да помогне на малките по размер компании да се справят в условията на икономически спад.

През април юанът поевтиня с 0.3% спрямо долара, като в същото време доларът се покачи с 0.2% спрямо другите основни валути.

През миналата година юанът падна с 5,3% спрямо долара, след като търговските отношения със САЩ се влошиха и китайската икономика се забави. Въпреки резките загуби и заплахите от американски мита, юанът поскъпна с 1,6% спрямо долара тази година.

Текущата сметка на Китай бавно се променя от дълъг десетилетен излишък към дефицит и към голяма промяна в капиталовите потоци към и от страната, което може да направи обменния курс на юана по-волатилен. Миналият месец Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви, че текущата сметка на Китай може да премине към дефицит от 0,1% от БВП през тази година от малък излишък през 2018 г., на фона на ребалансирането му към вътрешното търсене.

Тъй като икономиката все повече зависи от вътрешното потребление, а не от износа, Китай вече не натрупва бързо долари. Китайските златни резерви спаднаха до 78.35 млрд. долара от 78.525 млрд. долара в края на март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във