Банкеръ Daily

Пари и пазари

Валутните резерви на Китай нараснаха до близо 3.11 трлн. долара

Валутните резерви на Китай достигнаха 3.1079 трилиона щатски долара в края на 2019 г., показват официалните данни на централната банка. Сумата се е увеличила с 12,3 милиарда долара, или с 0,4 процента от края на ноември, съобщават от Държавната администрация за чуждестранни валути (SAFE).

"Резултатът представлява 1,1-процентен подем от началото на 2019 г.", посочи говорителят на SAFE Уанг Чунинг, като добави, че балансираното търсене и предлагане на китайския валутен пазар продължава. По думите на експерта, мащабът на валутните резерви се влияе от множество фактори, сред които обменните курсове и промените в цените на активите.

"Глобалният търговски климат, паричната политика на основните централни банки в света, както и британските избори, доведоха до спад в индекса на САЩ и по-ниски цени на облигациите на големите страни", смята Чунинг. Според него, въпреки рисковете и предизвикателствата през 2019 г., китайската икономика е успяла да запази цялостната си стабилност, както и устойчивостта за растеж "с все по-модерни движещи сили".

Непрекъснатите усилия на Китай за структурна реформа, свързана с предлагането, както и постигането на висококачествен растеж ще осигурят солидна основа за валутните резерви, които в близко бъдеще ще останат стабилни на фона на външната несигурност и колебанията на пазара, заключва говорителят на Държавната администрация за чуждестранни валути Уанг Чунинг.

Данните показват още, че стойността на златните резерви на Китай достига 95,4 милиарда щатски долара в края на декември 2019 г., което е с 3,9 милиарда долара повече спрямо предходния месец.

През декември валутните резерви на Китай нараснаха по-силно от очакванията, благодарение на ръста на китайския юан, поскъпнал в резултат на договорената между Пекин и Вашингтон "първа фаза" от двустранната търговска сделка. Прогнозите на финансовите пазари бяха за по-скромно увеличение от 7,4 млрд. долара до 3,103 трлн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във