Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ВАЛУТНИТЕ ПАЗАРИ СЕ ОСЛУШВАТ ЗА ЛИХВЕНИ ПРОМЕНИ

Щатският долар се задържа сравнително силен благодарение на добрите новини за икономиката на САЩ. Той обаче започна да поевтинява в края на седмицата под влияние на спекулациите, че данните през идната седмица ще маркират започналото забавяне на стопанството на страната. Индексът на водещите индикатори през септември се е повишил по-слабо в сравнение с прогнозите на икономистите. А отчетът на правителството, който ще се появи на 27 октомври, вероятно ще покаже 2.2% годишен ръст на БВП на САЩ през третото тримесечие (след 2.6% през второто и 5.6% през първото).
Новите жилища през септември неочаквано са се увеличили с 5.9% в сравнение с август. Това кара някои анализатори да вадят заключение, че резкият спад на жилищния пазар е приключил и той се е стабилизирал, така че икономиката на страната няма да се влоши. Новината е определено положителна за зелените пари, защото именно строителният сектор е един от основните локомотиви на американския стопански растеж. Разрешителните за нови строежи обаче са намалели за осми пореден месец - септемврийският им спад от 6.3% е най-голям за последните почти пет години. Тези данни помрачават оптимизма за бъдещето на жилищния сектор, защото точно разрешителните са основният белег за евентуална активност. По този повод валутният стратег на поделението на Стандард чартърд бенк в Ню Йорк Майк Моргън коментира, че по-скъпият долар се търгува на тънък лед.
Индустриалният продукт на САЩ се е понижил през септември с 0.6% спрямо август, което е най-големият му спад през тази година. Използваемостта на мощностите пък е намаляла до 81.9% след августовските 82.5 процента. Очевидно компаниите се стараят да ограничат продукцията, за да не се окажат с прекалено големи складови запаси, когато икономическият ръст започне да се забавя.
Цените, платени на щатските производители през септември, са се понижили най-рязко от април 2003 г. насам заради по-ниските разходи за енергия. Индексът на производствените цени е паднал с 1.3% след 0.1% ръст през август. Базовата съставка на показателя (без горивата и хранителните стоки) обаче е нараснала с 0.6% - най-значимо от януари 2005 г. насам, което отразява повишените цени на новите автомобили след августовския им спад. Ако от сметките се изключат леките коли и камионите, увеличението е с 0.1 процента. Септемврийските потребителски цени пък са спаднали с 0.5%, а базовата им компонента се е повишила с 0.2 процента. Индексът им е нараснал с 2.1% на годишна база.
Чуждестранните покупки на щатски ценни книжа са скочили до рекордните 116.8 млрд. щ. долара през август, съобщи щатското министерство на финансите на 17 октомври. Сумата е двойно повече от усреднената прогноза на анализаторите, а тя бе 56.5 млрд. щ. долара. Частните инвеститори са купили чисто книжа за 89.4 млрд. щ. долара срещу 31.8 млрд. долара през юли. Официалните покупки (предимно на централните банки), са в размер на 30.1 млрд. щ. долара. Япония е най-едрият собственик на щатски ДЦК и през август е увеличила стойността им със 7.6 млрд. щ. долара - до 644.2 млрд. долара. Следва Китай с нови покупки за 8.7 млрд. щ. долара - до общо 339 млрд. долара.
Икономисти очакват на редовното си съвещание на 24 и 25 октомври паричният комитет на щатската централна банка да остави без промяна - 5.25%, основната лихва на щатския долар.
Доверието на германските институционални инвеститори и анализатори най-неочаквано е спаднало през октомври до най-ниската си за последните повече от 13 години стойност. Този ефект се дължи на планираните от правителството на Ангела Меркел данъчни увеличения и на по-високите лихви, които заоблачават перспективите за растеж на най-голямото европейско стопанство. Индексът ZEW, следящ нагласите на инвеститорите и анализаторите, е спаднал от минус 22.2 точки през септември на минус 27.4 през този месец.
Икономистът от DekaBank във Франкфурт Андреас Шьоерле очаква икономическият ръст на Германия да се охлади до 0.8% през идната година след 2.2% през тази. МВФ прогнозира 1.3% увеличение на германския БВП през 2007-а след 2% през тази година. Оценката на Берлин пък е за 2.5% ръст на БВП през тази година и бюджетен дефицит в размер на 2.6% от БВП след 3.3% през миналата.
Цените на лихвените фючърси сочат 3.5% основна лихва на еврозоната през декември и евентуално ново лихвено увеличение през първото полугодие на 2007-а.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 395 млн. евро (772 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 6% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във