Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ВАЛУТНИТЕ ПАЗАРИ СЕ ЛЮШКАТ МЕЖДУ ЛИХВИТЕ И ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАСТЕЖ

Публикуваната на 21 февруари информация от съвещанието на паричния комитет на Федералния резерв на 31 януари отразява безпокойството на някои негови членове от малко по-високите от желаните инфлационни прогнози. Януарското събиране бе последното под ръководството на Алън Грийнспън, който се оттегли след 18 години и половина работа начело на щатската централна банка. А неговият наследник Бен Бернанке, който встъпи в длъжност на 1 февруари, заяви в отчета си пред Конгреса на 15 февруари, че без компенсиращи действия на паричната политика инфлацията може да се ускори. Засега няма ясно изразено мнение, че Федералният резерв е отишъл прекалено далеч при увеличението на лихвените проценти. Икономистите, анкетирани от финансовата агенция Блумбърг в периода 31 януари-8 февруари, очакват в края на март щатската централна банка да повиши основната краткосрочна лихва до 4.75% и тя да се задържи на тази стойност до юни 2007 година. Търговците пък са вкарали в цените на валутите 98% вероятност Федералният резерв да увеличи лихвения процент с 25 базови точки през март и 65% шанс той да достигне 5% през май. А всички очаквания за лихвен ръст повишават и цената на щатската валута.
Индексът на водещите индикатори в САЩ се е повишил с 1.1% през януари, което е четвърти пореден месец на ръст. Индексът на потребителските цени през същия месец е нараснал с 0.7% - признак, че местните компании вече по-успешно прехвърлят по-високите си разходи върху клиентите. Базовата съставка на показателя (без цените на хранителните и енергийните продукти), се е повишила с 0.2% спрямо декември 2005-а и с 2.1% на годишна база. Съответно седмичните възнаграждения на работниците, коригирани съобразно инфлацията, са намалели с 0.2% през януари спрямо декември 2005-а и с 0.4% на годишна база, съобщи на 22 февруари щатското Министерство на труда.
В началото на седмицата еврото тръгна зле след като стана известно ,че смъртоносният за хората вирус на птичи грип е открит в Австрия - първата подобна констатация в Европейския съюз. След това обаче се появиха по-хубави вести.
Оптимизмът на френските бизнесмени през февруари е достигнал най-високата си за последната година стойност. Индексът, следящ нагласите на корпоративните ръководители, се е повишил от 103 точки през миналия месец на 105 през този. Покупките на промишлени стоки са нараснали със сезонно коригираните 0.9% през януари след 0.5-процентния си спад през последния месец на 2005-а. Икономическият растеж на Франция може да се ускори, защото местните компании печелят от по-слабото евро и от намаляващата безработица, които стимулират потреблението. Правителствената оценка е за 2.5% ръст на БВП през тази година.
Италия отчете ръст на доверието на потребителите през този месец - индексът, базиран на анкета на две хиляди домакинства, се е повишил от 106.5 пункта през януари на 110 през февруари, което е най-висока му стойност от септември 2002-ра насам.
Заклети оптимисти се оказват и германците. Индексът на доверие на местните бизнесмени IFO е скочил най-неочаквано от 101.8 точки през миналия на 103.3 през този месец - най-силното му ниво от октомври 1991 година. А февруарският индекс на доверие на германските домакинства GfK се е повишил с 0.2 пункта до 4.8 точки.
Очевидните признаци за растеж в трите най-големи стопанства на еврозоната подкрепят очакванията, че Европейската централна банка ще повиши основната лихва над сегашните 2.25% през идната седмица. ЕЦБ очаква брутният вътрешен продукт на еврозоната да нарасне с около 1.9% през тази година след 1.4% през миналата.
Японската йена поскъпна след като управителят на Бенк ъф Джъпен Тошихико Фукуи обяви, че седемгодишната власт на дефлацията е към края си. По думите му централната банка ще повиши значително лихвените проценти от сегашното почти нулево равнище и ще намали веднага паричните инжекции във финансовата система на страната. Ценовият индекс, от който са изключени пресните храни, се повиши с по 0.1% през последните два месеца на миналата година и се очаква да покаже сравнително отчетлив ръст през януари, увери Фукуи. Точната стойност ще стане ясна на 3 март. Междувременно, през януари Япония отчете най-високият си търговски дефицит за последните 23 години. Стойността му е 348.9 млрд. йени (2.95 млрд. щ. долара) срещу излишък от 911.9 млрд. йени през декември 2005-а. Основни виновници за този резултат са растящите цени на нефта и съживеното вътрешно потребление, които качват вноса.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше доста активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 225 млн. евро (439.5 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 10% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във