Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ВАЛУТНИТЕ ПАЗАРИ СЕ ДВИЖАТ БЕЗ ПОСОКА

След изненадващата промяна на основните щатски лихви, направена на 18 април, световните конвертируеми валути все още не показват в каква посока ще направят корекции. Те бяха силно повлияни и от няколкото ключови събития, които определиха облика на международната валутна търговия през седмицата.
Първи в хронологията бяха японците, които във вторник узнаха името на новия лидер на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП), който на 26 април стана и премиер на Япония. Това е петдесет и девет годишният Джуничиро Койдзуми. Валутните играчи посрещнаха с умерен оптимизъм категоричната му решимост за реформи, което се прояви в символичните движения в котировките на йената. От една страна, той е потомствен японски политик и едва ли може да сътвори нещо революционно. Дядо му е бил заместник-председател на Долната камара на парламента, а баща му - министър на отбраната. Политическата кариера на самия Койдзуми пък започва през 1972 г., когато за първи път е избран за депутат. Три пъти е бил министър на здравеопазването и веднъж - на пощите и телекомуникациите. От друга страна, икономическото положение на Япония, която е на прага на рецесията, е толкова сложно, че реформите едва ли ще минат безболезнено. Койдзуми иска да ограничи новите емисии на ДЦК, финансиращи бюджета до 30 трлн. йени годишно, с което да принуди правителството да проведе реална структурна реформа. Но това би означавало да се закрият стотици непечеливши фирми, най-вече в строителния и селскостопанския сектор, драстично увеличение на безработицата и свиване на потреблението и икономиката. А това са все явления, които тревожат дори лидерите на Г-7, от които Койдзуми ще очаква подкрепа за реформите си по време на редовната им среща на високо равнище в рамките на пролетната сбирка на Световната банка и МВФ във Вашингтон в края на седмицата. Назначението на Масаджуро Шиокава за финансов министър обаче разочарова пазарните играчи, които се съмняват, че бившият министър на вътрешните работи разбира от икономика и финанси.
Второто важно събитие засягаше еврозоната и се случи в четвъртък. Тогава се проведе редовното заседание на управителния съвет на Европейската централна банка, на което за пореден път бе взето решение основните лихвени проценти по еврото да останат на старите си нива. Минималната лихва по репо операциите остава 4.75%, а по депозитите и кредитите - съответно 3.75 и 5.75 процента. И този път твърдоглавият Дуйзенберг не се вслуша в съветите на политици и икономисти и предпочете да пази ценовата стабилност, вместо да стимулира икономическия растеж. Впрочем той отдавна твърди, че структурните реформи, а не монетарната политика са най-прекият път към успеха. Решението на централните банкери до голяма степен се дължи на по-високите инфлационни индекси в Германия, Италия и Испания през март и април. Единствено Франция успява да задържи индекса на потребителските си цени под препоръчителния таван на ЕЦБ от 2% годишна инфлация. Междувременно станаха известни и ревизираните прогнози на Европейската комисия за икономическия растеж на страните от еврозоната. Според нейните експерти БВП на Евроленд ще нарасне с 2.8% през 2001 г. и с 2.9% през 2002 година. През 2001 г. икономиката на Германия ще отбележи 2.2% ръст, на Франция - 2.9%, на Италия - 2.5%, на Испания - 3.2 процента. Всички прогнозни данни са ревизирани надолу в сравнение с оповестените миналата есен цифри. МВФ пък очаква икономическият ръст на еврозоната да бъде 2.4%, а на Германия - едва 1.9% през тази година.
Щатският долар през цялата седмица се търгуваше на нива близки до 90 цента за едно евро. Единствената обнадеждаваща новина за САЩ бе 3-процентното увеличение на поръчките на стоки за дълготрайна употреба през март - първото от миналия декември насам. То обаче се дължи на по-голямото търсене на самолети за гражданската авиация. Мартенската стойност на индекса без транспортните ордери е с 1.8% по-ниска от февруарската, което показва, че спадът в промишления сектор продължава. За продължаващо забавяне на щатската икономика говорят и увеличените с 18 хил. нови заявления за помощи за безработни, подадени през миналата седмица. Това е най-големият ръст на показателя от март 1996 г. насам.
Основните валути ще продължат да се търгуват в тесни граници до приключването на срещите на МВФ и Световната банка във Вашингтон в края на седмицата.
У нас междубанковият валутен пазар беше активен, до голяма степен и поради наближаващия краен срок за балансиране на задължителните резерви на търговските банки в БНБ. Среднодневните изтъргувани обеми достигнаха 158 млн. г. марки. На щатския долар се падна 32.5-процентен дял от реализираните сделки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във