Банкеръ Daily

Пари и пазари

Валутните пазари предизвикват Берн

Швейцарският франк се изкачи на 14 януари до най-високата си стойност към еврото от април 2017-а насам и продължава нагоре. В азиатската търговия на 15 януари швейцарската валута се търгуваше за 1.0752 за едно евро след като часове по-рано "докосна" котировката от 1.0745 франка за едно евро. За един щатски долар пък можеха да се получат 0.9646 франка.

Валутните движения се случиха след като в началото на седмицата американското финансово министерство върна Швейцария в списъка на държавите, наблюдавани за валутни манипулации, заради екстремната пазарна активност на централната й банка. И призова Берн да намали данъците и да харчи повече държавни средства, за да подкрепи националното стопанство - необичаен удар срещу суверенните финансови дела на страната. Швейцарската национална банка (SNB) отговори, че интервенциите й са прозрачни и "са мотивирани единствено от монетарната политика...за да компенсират отрицателните последици за инфлацията и за икономиката от скъпия франк". И че "те изобщо не целят да дадат на Швейцария конкурентно предимство като девалвират франка".

Като се имат предвид обаче неприлично високите котировки на швейцарските пари, дори неодобрението на Белия дом няма да е достатъчно, за да възпре SNB да интервенира на валутния пазар, коментират валутни стратези на японската "Ем Ю Еф Джи банк" и на германската "Комерцбанк".

Раздразнена от продължителното търсене на франкове като спасително убежище срещу всякакви кризи, SNB обяви публично, че ще ограничава ръста на валутата чрез комбинация от пазарни интервенции (изразяващи се в покупки на евро) и отрицателни лихви (базовата - от минус 0.75 процента). Провежданата вече пет години минусова лихвена политика обаче започна да предизвиква неодобрение в страната, защото банките и пенсионните фондове са борят да абсорбират отрицателното й влияние върху печалбите им. През декември 2019-а SNB прие собствена ограничаваща ръста на франка програма, в която обещава "да интервенира когато се налага на чуждестранния валутен пазар".

Благодарение на интервенционната си програма Националната банка на Швейцария притежава чуждестранни валутни резерви за грубо 770 млрд. франка. А банковият портфейл от акции на чуждестранни компании на стойност 150 млрд. франка я прави осмият по големина единичен инвеститор в световни корпоративни книжа.

Алпийският оазис не за първи път предизвиква гнева на Вашингтон. През 2016-а Швейцария влезе в американския списък на наблюдаваните за валутни манипулации държави след като на 15 януари 2015-а се отказа изненадващо да подкрепя прага от 1.20 франка за едно евро. Две години по-късно Берн отпадна от "черната листа", за да влезе отново в нея на 13 януари 2020-а.

Според стратега от лондонския офис на "Ем Ю Еф Джи банк"- Лий Хардман, решението на Белия дом от началото на седмицата "ще окуражи пазарните играчи да тестват готовността на SNB да продължи с интервенциите, за да ограничи силата на франка", което "ще внесе известна допълнителна несигурност в краткосрочен план".

Facebook logo
Бъдете с нас и във