Банкеръ Daily

Пари и пазари

Валутните пазари попаднаха в клопката на грандоманите

Напрежението  между САЩ и Китай  на търговския фронт започва да притиска валутните играчи. Макар че повечето от държавите  са далеч от намерението да използват паричните си единици като оръжие, те са принудени да вземат отбранителни позиции срещу могъществото на зелените пари. Централните банки изглеждат по-склонни да поддържат валутите си стабилни вместо да се впускат в девалвация , с която  да постигнат конкурентна мощ в търговията. А паричните стратези на Китай, на Южна Корея и Индонезия са сред онези, които са готови дори да купуват националните валути, защото перспективите за бързото им обезценяване повишава вероятността от мащабен отлив на капитали.

Зациклилите преговори между двете най-мощни стопанства на планетата тласкат инвеститорите към американската парична единица, която печели от статуса си на световна резервна валута и на сигурно убежище от кризи. Силният долар, който в момента е в близост до най-високите си стойности от началото на годината, със сигурност ще парира усилията на американските парични стратези да постигнат по-висока инфлация. И отново ябълката на раздора ще е слабият китайски юан, който е загубил 2.6% от пазарната си оценка през този месец и в обедните часове на 23 май се търгуваше при обменен курс от 6.9191 юана за един щ. долар. Ако двете воюващи за надмощие суперсили не успеят да се договорят по време на срещата на Г-20 в края на идния месец и се стигне до пълномащабна търговска война, китайската парична единица ще се обезцени с 10%, прогнозират експерти на Nordea Investment Funds. Търговците на опции вече са вкарали в цените около 36% вероятност, че китайската валута ще отслабне до края на годината  - до над 7 юана за един долар - равнище, което не е виждано  от финансовата криза през 2007-2008-а. В края на март тази вероятност се оценяваше на едва 15 процента.

Ако предвижданията на пазарните играчи се сбъднат, това ще качи още градуса на напрежението между Пекин и Вашингтон и ще понижи още цените на валутите на развиващите се пазари, а стойността на мнозинството от  тях  вече паднаха  спрямо  американския долар. Животът им ще се усложни допълнително, ако зелените пари продължат да поскъпват, защото задълженията на тези страни  в твърда валута, които  по информация на Банката за международни разплащания са се удвоили от 2010-а - до 3.7 трлн. щ. долара, изглеждат още по-големи в условията на силен долар. Евентуален спад в Китай застрашава и онези икономики, които не са диверсифицирали  стопанствата си и са прекалено зависими от износа. Експерти на "Джей Пи Моргън" пресмятат, че мащабна търговска война на Вашингтон срещу Пекин без ответни мерки от китайска страна, ще отнеме 1% от растежа на китайския БВП за една година. Което може да удари тежко развиващите се  страни , като се има предвид, че износът им към Китай се е удвоил - до 773.4 млрд. щ. долара  през последните десет години.

Еврото също е под натиск и се търгува в тесния диапазон между 1.11 и 1.12 щ. долара, но в близост до по-евтиния му край (1.1135 щ. долара за едно евро в следобедните часове на европейската търговия на 23 май). Тук допълнителният дразнител е вотът за нов Европейски парламент, който трябва да приключи на 26 май за всичките страни на Европейския съюз.

Икономическите показатели на блока на еврото също не са цветущи. Продуктът на частния сектор на еврозоната остава несигурен и през май - заради стагниращото търсене и отказът на фирмите да разкриват нови работни места и да разширяват производството. Индексът, следящ активността в бранша, се е повишил със символичния 0.1 пункт през май - до 51.6 точки - малко над вододела от 50 пункта, който разделя  спада от подема. Икономисти очакват скромния 0.2% ръст на БВП на еврорегиона през второто тримесечие на годината  спрямо първото.  Управителният съвет на Европейската централна банка ще проведе на 6 юни поредното си официално съвещание, на което ще осъвремени икономическите прогнози на общността. Централните банкери очакват растежът да се засили през второто полугодие на 2019-а - предвиждане, което анализаторите поставят под сериозно съмнение.

От публикуваното на 22 май резюме от последното съвещание на паричния комитет на Федералния резерв (30 април - 1 май) става ясно, че щатските централни банкери ще "запазят неутралитет" за известно време по отношение на лихвите. Инвеститорите залагат масово на понижение на лихвените проценти заради упорито стоящата под 2% инфлация. Повечето участници в срещата  смятат, че мартенският спад на инфлацията, измерен чрез цените на дребно /без  тези на храната и енергията/, до 1.6% годишно (въпреки силния икономически растеж и наситения пазар на труда), е временен. И поддържат целевата инфлационна стойност от 2% годишно, както и базовия лихвен диапазон от 2.25-2.50 процента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във