Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ВАЛУТНИТЕ ПАЗАРИ НЕ ПОДНЕСОХА ИЗНЕНАДИ

Щатската валута се търгуваше стабилно през цялата седмица заради сравнително добрите данни за икономиката на САЩ. Принос имат и по-високите котировки на щатските ценни книжа, които показват, че американските инвеститори са запазили интереса си към деноминираните в щатски долари активи.
Доверието на щатските потребители в икономиката на страната през септември се е повишило над очакванията на анализаторите. Индексът, следящ нагласите на американските домакинства, е достигнал 104.5 точки след 100.2 през август. Подобрението на показателя и все още силният пазар на труда в САЩ могат да стимулират индивидуалното потребление, което допринася за две трети от БВП на страната, дори на фона на охлаждането на местния жилищен пазар. Публикуван в началото на седмицата обзор на жилищния пазар в страната показа, че през август цените на старите жилища са се понижили за първи път за последните 11 години. Това намалява приходите от наеми за собствениците и ги притиска да ограничават разходите си, носейки риск за икономиката. Продажбите на нови жилища, които представляват около 15% от пазара, обаче са се увеличили с 4.1% през август, което е сигнал за евентуална пауза в низходящото движение на пазара. Августовските заявки за стоки за дълготрайна употреба пък са спаднали с 0.5%, което е втори пореден месец на понижение на показателя. Някои експерти вадят заключение, че щатските компании вероятно ограничават инвестиционните си планове заради забавянето на растежа. Поредната ревизия на БВП на страната през второто тримесечие, обявена от щатската администрация на 28 септември, показа 2.6% годишен ръст срещу 5.6% през първите три месеца на годината.
Еврото се разколеба след новината, че доверието на германския бизнес се е понижило за трети пореден месец през септември. Индексът IFO, който следи нагласите на бизнесмените, е спаднал козметично от 105 на 104.9 точки, под влияние на рязкото намаление на съставката, отчитаща очакванията на мениджърите за идните шест месеца. Това подкрепя мнението на анализаторите, че икономическият растеж на Германия вече е достигнал или е близо до върховата си стойност и през идната година вероятно ще се забави. Силният подиндекс, който отчита текущите условия обаче, вероятно ще окуражи Европейската централна банка да продължи да качва основната лихва на еврозоната. Повишил се е и септемврийският индекс на доверие на германските потребители - от 8.6 на 8.8 пункта. Това е най-високата му стойност от ноември 2001 г. насам. Ръстът се дължи на по-бързия стопански растеж и на по-високата заетост, които стимулират индивидуалното потребление преди увеличението на ДДС в страната през януари 2007-ма. През септември безработните в Германия са намалели със 17 хил. в сравнение с август и са били 4.43 милиона. Коригираната съобразно сезонните фактори безработица е 10.6 процента. Индустриалните поръчки през август са се увеличили с 21%, като местните са нараснали с 23%, а чуждестранните - с 20 процента.
Във Франция доверието на бизнеса в икономиката на страната се е понижило през септември, съобщи статистическата служба в Париж. БВП на страната през второто тримесечие обаче се е повишил с 1.2%, като очакванията са за 2.4% икономически растеж през тази година.
Италия ще увеличи данъците върху капиталовите печалби от акции и облигации и вероятно ще въведе данък наследство за богаташите като част от мерките за намаление на бюджетния дефицит, заяви заместник-финансовият министър на страната Роберто Пинца. Премиерът Романо Проди внесе проектобюджета в парламента на 29 септември и до края на годината документът трябва да бъде одобрен. Основното предизвикателство пред него ще е да спечели подкрепата на всичките осем парти от коалицията, някои от които са против съкращенията на държавните разходи. Общото намаление на разходната част на бюджета плюс очакваните по-високи бюджетни приходи ще е 30 млрд. евро, потвърди Пинца. Половината от тези средства ще отидат за ограничаване на дефицита на страната до 2.8% от БВП през идната година.
Доверието на италианските бизнесмени най-неочаквано се е повишило през септември заради по-големия износ и защото намалелите цени на нефта понижават производствените разходи. Индексът, отчитащ нагласите на бизнеса, е нараснал от 94.9 точки през август на 97.3 през този месец.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше доста активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 314 млн. евро (615 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 7% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във