Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Валутните пазари изтрезняват

След като падна до почти 1.19 щ. долара за едно евро в началото на седмицата, американската валута отново пое нагоре, макар и доста предпазливо. Сривът на зелените пари се случи след като претендентът за Белия дом - Джо Байдън - спечели над 270 представители в Избирателната колегия на САЩ и обяви победа над президента Доналд Тръмп.

Допълнителен фактор за пазарен оптимизъм бе съобщението, че ваксината срещу COVID-19, разработена съвместно от американския фармацевтичен гигант "Пфайзер" и германската "Бионтех", се е оказала ефикасна в 90% от тестваните доброволци и няма странични ефекти, така че масовото й производство може да започне. Това събуди глада към по-рискови и по-доходоносни активи  най-вече на играчите  от развиващите се пазари, и надежди за бърз подем на световното стопанство.

Еуфорията продължи кратко, а настъпилото отрезвяване върна зелените пари малко под 1.18 щ. долара за едно евро и 105.40 йени за един долар. Поводите за безпокойство съвсем не са за подценяване и отчитат важни проблеми: мощен ръст на новозаразените в САЩ и в Европа ,и неизвестните около начина на разпределение на ваксината и готовността на хората тя да им бъде поставена. 

 Анализаторите обобщиха със заключението, че е прекалено рано е за фанфарите, възвестяващи,че COVID-епохата е зад гърба ни. 

Бързият подем на американската валута след като потъна  до най-ниските котировки за последните две години (на 9 ноември) mf изненада анализаторите, които прогнозираха нов мощен низходящ натиск върху нея след изборната победа на демократите в САЩ и пробива с ваксината срещу коронавируса. Мнението на експертите от месеци е, че появата  на надеждна ваксина ще допринесе за възстановяване на глобалната икономика и ще даде възможност на инвеститорите да потърсят по-изгодни възможности за влагане на парите си извън САЩ. Тези ефекти  ще натиснат надолу долара. В допълнение, президент от Демократическата партия вече  означава  крачка напред към нови фискални стимули.

Според опонентите на тази теория обаче очакваният спад на долара вече до голяма степен се е случил. Валутата е загубила около 11% от върховата си стойност през март и се понижава през шестте от последните седем месеца. Стратегът на "Джефрис" - Брад Бехтел - коментира, че доларовият подем на 9 ноември потвърждава мнението му, че зелените пари няма да влязат в продължителен низходящ цикъл.

Бехтел прогнозира, че еврото може да падне до 1.14 щ. долара от сегашните почти 1.18 долара. Което ще се случи при два сценария: ако щатската икономика отново започне да расте стабилно и изпревари подема на другите държави или в моменти на бягство на инвеститорите от рискови вложения. Що се отнася до Федералния резерв и заявките за продължаване ,и дори за засилване на щедрата парична политика, това може да натисне надолу долара, признава Бехтел. Но пък другите големи централни банки и правителства от Европа и Азия вероятно също ще добавят стимули, с което ще задушат силата на националните валути. 

"Торонто Доминиън сикюритис" очаква, че през следващите няколко седмици пазарните играчи ще побързат да реализират печалбите си от късите доларови позиции и няма да правят нови. Просто защото инвеститорите вече "са отчели част от добрите новини" от изборите в САЩ и за потенциалната ваксина, посочва стратегът Нед Рампълтън. Рампълтън залага на дълги доларови позиции спрямо норвежката крона като търговска стратегия за тази седмица. 

"Дойче банк", която още миналата седмица е закрила позициите си срещу зелените пари, когато изборните резултати за Белия дом изглеждаха на кантар, отново предвижда по-слаб долар. Стратегът Джордж Саравелос оценява като добра новината за ваксината и вижда "съществен потенциал сегашният тренд - за отслабване на зелените пари да продължи", особено спрямо валутите на развиващите се пазари и на "суровинните" парични единици.   

Според Стюарт Ритсън - паричен мениджър в "Авива инвестърс" - американският долар остава скъп и "структурни слабости", включително двойните щатски дефицити ще продължат да спомагат за спада му. А новината за ваксината на "Пфайзер" и подемът на глобалното стопанство също "ще увеличат натиска върху него", добавя Ритсън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във