Банкеръ Daily

Пари и пазари

Валутните мастодонти сменят курса

Доверието в икономическата перспектива на еврозоната е продължило  да спада  и през март. Което предполага, че регионът е навлязъл в период на по-скромен растеж. Оптимизмът се е охладил и в петте най-големи стопанства от общността, сваляйки индекса, който го следи, до най-ниската му стойност за последните шест месеца - 112.6 пункта при очаквани 113.3. Това е трето поредно месечно понижение от най-високото за последните 17 години ниво на показателя, постигнато през декември 2017-а.

Публикуваният на 27 март отчет на Европейската комисия е последният от поредицата данни, сочещи, че икономическият растеж на блока на еврото е започнал да се охлажда след постигнатите през 2017-а най-високи темпове за последното десетилетие. Индексите, отчитащи активността в секторите на производството и на услугите, са се повишили най-бавно  от 14 месеца насам, а доверието на инвеститорите е паднало заради растящите опасения за предстояща  търговска война.

Въпреки това официалните представители на Европейската централна банка не са загубили доверие в перспективата на региона. Председателят на институцията Марио Драги увери европейските лидери, че инвестициите в общността са достигнали равнища, невиждани от поне десетина година, задлъжнялостта на частния сектор се свива, а капиталовите коефициенти на силните банки са почти с 50% по-високи, отколкото в началото на кризата. ЕЦБ прогнозира, че БВП ще се увеличи с 2.4% през тази година след 2.3% през миналата. Инфлацията обаче остава упорито под 2 процента. А ръстът на фирмените заеми е намалял през февруари.

Въпреки лекото отстъпление  еврото продължи нагоре и се изкачи над 1.24 щ. долара, но впоследствие слезе до 1.23 долара.. Все повече валутни стратези от Уолстрийт споделят, че възходът на протекционизма в Щатите облагодетелства единната европейска валута. В допълнение поредицата от кризи, съпътствали европейския експеримент, отстъпват. Засилващата се икономика вдъхва надежди, че ЕЦБ ще започне да ограничава паричните стимули, които свалят лихвите под нулата. И докато щатският президент Доналд Тръмп заплашва Китай с търговска война, Европейският съюз гради все по-тесни връзки с Япония, Китай и с по-голямата част от Латинска Америка, включително и Мексико и Бразилия. Общият търговски обмен на еврорегиона с Китай е скочил с почти 75% през последните десет години и е достигнал 590 млрд. щ. долара през 2016-а, сочат данни на МВФ. Ако тази тенденция продължи, Европа ще измести Щатите като на-голям търговски партньор на Пекин.

Някои от най-големите притежатели на  валути  пък обмислят промяна на курса. И, подобно на всички инвеститори, мениджърите на резервите на централните банки по света се опитват да разгадаят политическите ходове и финансовата аритметика, за да преценят как да разнообразят валутните си запаси с пари, различни от щатските. 

В момента 63.5% (6125.63 млрд. щ. долара) от общия обем на световните резерви са деноминирани в американски долари. На второ място със солидно изоставане и 20.04% дял (1932.84 млрд. долара) е еврото. Следват японската йена с 4.52% (435.98 млрд. долара), британският паунд - 4.49% (433.47 млрд. долара), канадският долар - 2% (192.81 млрд. долара), австралийският долар - 1.77% (171.13 млрд. долара), и китайският юан - 1.12% (107.94 млрд. долара).

"Все повече държави по света се насочват към Европа за по-силно търговско сътрудничество", посочва Йенс Нордвиг, който в продължение на пет години бе сред водещите валутни стратези на Уолстрийт, а  впоследствие - на 8 януари 2016-а, основа финансовата компания Exante Data. По негови сметки 500 млрд. щ. долара могат да се прехвърлят към еврото през следващите две години. Това е еквивалентно на 25% ръст на дела на общата европейска валута в световните валутни резерви. Развиващите се пазари и страните производителки на суров петрол от Близкия изток, които са силно зависими от международната търговия, също са сред най-вероятните потенциални вложители в евро.

Естествено, не липсват и експерти, които не споделят мнението на Нордвиг. Анализатори на "Голдмън Сакс" посочват, че въпреки най-мощния от 2003 г. насам ръст на единната европейска валута към щатската централните банки са намалили инвестициите си в евро през миналата година заради подема и изборните резултати на популистките движения, най-вече във Франция и в Италия. Нордвиг  обаче е сигурен, че "кълбото ще започне да се разплита". Дори защото централните банки са свели до минимум вложенията си в общите пари на еврозоната. Например, през 2016-а Бразилия - десетият по големина собственик на валутни запаси в света, не е имала нито едно евро. А Саудитска Арабия - четвърта по размер на валутни резерви, е държала малко над 10% от портфейла си в евро - доста под средния за валутата размер. 

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2915 млн. евро (5702 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.77% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във