Банкеръ Daily

Пари и пазари

Валутните играчи залагат на металите

Докато американските конгресмени спорят за последния пакет от стимули на президента Джо Байдън за трилиони долари, валутните играчи вече избират победителите от бума на разходите за инфраструктура, които ще се похарчат за плана.  

Те се насочват към страните - основни източници на мед, която е необходима за укрепване на електрическите мрежи, на желязна руда за производството на стоманените пръти в бетона, и на никел за захранваните с батерии превозни средства. За онези от тях, които по правило не инвестират директно в метали, валутните борси са първокласното място да изразят позициите си чрез покупката на фючърсни контаркти и опции. Очакванията са, че някои свързани със суровините валути ще получат допълнителен тласък в допълнение към подкрепата за рефлационната търговия, която доминира пазарите от месеци.

Имайки предвид рамката на програмата на Белия дом в размер на 2.25 трлн. долара, инвестиционни компании добавят към списъка на предпочитаните валути канадския долар, чилийското песо и австралийския долар.

Предложението на Байдън все още се сблъсква с твърдата съпротива на републиканците, които искат по-скромен разходен пакет. Формират се обаче първоначалните оценки за набора от валути, към които гледат инвеститорите отвъд вероятните пречки за растежа от увеличенията на данъците в инвестиционната програма. Те по-скоро акцентират върху потенциала на американския план да засили икономиките на по-голямата част от произвеждащия суровини свят, като Европа и Азия също наблягат на инфраструктурни подобрения. 

Разбира се, да се определи до каква степен очакванията за свежи разходи за инфраструктура движат пазарите, е истинско предизвикателство. Защото валутните курсове зависят от странен и неустойчив информационен набор от  различни места по света, включително: генералните рискови нагласи, диференциалите на лихвите и на растежа, а в наши дни - относителният успех на имунизационните кампании. 

Какво показват фючърсните контракти

Изградените фючърсни позиции са отражение на убеждението за начало на т. нар. "суперцикъл" на търсенето на определени суровини, което може да се прехвърли и в следващото десетилетие.

Спекулантите, използващи заемен капитал за валутна търговия, вече са закрили късите си позиции в австралийски долари и не са чак толкова отрицателно настроени към канадската валута. Междувременно, инвеститорите стават все по-уверени в бъдещия подем на чилийското песо след ръста на цените на медта, сочат данни на националната централна банка. Не всички "суровинни" валути обаче са на печалба: фючърсните контракти показват, че спекулантите все още залагат против южноафриканския ранд. 

Налице са и други признаци, че свързаните с металите валути напоследък са получили допълнителен тласък. Канадският и австралийският долар изпреварват по пазарни резултати много основни валути от началото на годината. Чилийското песо пък е една от най-печелившите към щатския долар от грубо две дузини парични единици от развиващия се свят. 

Да уцелиш момента

Регистрираният в Канада мениджър на активи AGF Management е увеличил дългите си позиции в канадски долари през последните няколко месеца и е запазил експозицията си в австралийски долари в очакване разходите за инфраструктура да са "попътен вятър". Макар че признава, че е много трудно да се определи правилното време, в което тези възможности ще получат ценово изражение във валутите. AGF се мотивира, че "една от съблазнителните черти на суровинните парични единици - били те от Г-10 или от големи части от развиващите се пазари - е, че инфраструктурата създава ниво на подкрепа за тях и за страните им".

Базираната във Филаделфия инвестиционна група Brandywine Global  Investment Management пък е станала още по-сигурна във фирмените вложения във валутите на страни, които произвеждат енергия и метали, като Канада и Чили, редом с Бразилия, Колумбия, Индонезия, Норвегия, Нова Зеландия и Русия и "не смята да ги редуцира".

Чили е най-големият производител на индустриална мед в света, която приключи седмичната си търговия в близост до най-високата си цена за последните девет години. Австралия, която също има богати медни залежи, е и ключов източник на желязна руда - основна съставна част на стоманата. Канада пък има и мед, и желязна руда, и никел. 

Подемът на стоманата

Когато Байдън обяви инфраструктурния си план на 31 март, цените на стоманата в Америка скочиха с почти 6%, а американските производители на суровината се оказаха сред най-облагоделстваните от осъществените впоследствие сделки. 

Дори амбициозната програма на демократите да бъде орязана до предложените на 23 април от републиканците 600 млрд. долара, това ще предизвика допълнително 30-процентно увеличение на щатските разходи за метали до края на 2025-а, по сметки на Крис Плъмър - главен изпълнителен директор на компанията Metal Strategies.

Инвестиционната група Manulife Investment Management има "благоприятно" мнение за валутите на Канада, Австралия, Мексико и Нова Зеландия и започва да оглежда Чили. Стратезите са изградили позиции в облигации на тези държави и искат да добавят още в очакване спредовете на доходността да се свият. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във