Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ВАЛУТНИТЕ ИГРАЧИ НЕ РАЗБИРАТ ЛОГИКАТА НА ЕЦБ

Участниците в международните валутни пазари все още не могат да разберат причината, накарала Европейската централна банка да понижи основната лихва в еврозоната през миналата седмица. А това лежи в основата на продължаващата слабост на еврото. Разбира се, вина имат и не особено добрите икономически новини от Евроленд, особено цифрите за инфлацията. През април тя е нараснала с 2.9% в сравнение със същия период на миналата година и този факт изобщо не се връзва с твърденията на шефа на ЕЦБ Вим Дуйзенберг, че ценовата стабилност е основният приоритет на институцията. Със същия процент се е увеличил и индексът на потребителските цени в Германия през април, докато в Италия той е нараснал с 3.1% - най-високото му ниво от октомври 1996 г. насам. Френският индустриален продукт през март пък намаля с 0.2% - доста по-слаб резултат от прогнозите за 0.6-процентен ръст. След като поевтиня до 87.27 цента към щатския долар - в опасна близост до регистрирания тази година минимум от 86.95 цента, еврото започна да се колебае около и над 88 цента.
Валутните играчи останаха неприятно изненадани от лекото омекване на щатската валута, след като Федералният резерв понижи с по 50 базови точки основните краткосрочни лихви на САЩ. Това се обяснява със старата дилърска максима да се продават фактите, след като е купено очакването. С други думи, лихвеното намаление е било отчетено в цените, преди да се вземе решението и търговците реализират печалба, закривайки дългите си доларови позиции.
Японците продължават да се борят със слабата си икономика и с планината от дългове, оставени от фалиралите компании. През април стойността им се е увеличила с 10.8% в сравнение със същия период на миналата година и е достигнала 1.048 трлн. йени, а броят на банкрутите е нараснал с 4.4 процента. Йената поевтиня и към еврото, и към долара, което предизвика недоволството на Китай. Той обвинил Япония, че използва слабостта на валутата си, за да увеличава пазарната си конкурентоспособност.
У нас междубанковият валутен пазар бе по-активен в сравнение с предишната седмица. Среднодневно се търгуваха по 138.5 млн. г. марки, като сделките в щатски долари заемаха 33-процентен дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във