Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Валутните играчи натиснаха еврото

Единната европейска валута започна да поевтинява към щатската от средата на седмицата. Причината е, че последните публикувани фундаментални показатели на еврозоната показват недвусмислено забавяне на стопанския растеж на общността.
Еврото може да падне до 1.33 щ. долара
през следващите 12 месеца, прогнозират валутни експерти на инвестиционното поделение на Роял бенк ъф Канада - Ар Би Си кепитъл маркетс.
Безработицата в общността се е задържала на 10% през юли, съобщи статистическата служба на ЕС Евростат. А производственият сектор на общността се е свил през август - индексът, който следи промените в него, се е понижил до 49 пункта срещу 50.4 през юли.
Доверието на бизнеса и на домакинствата в икономическите перспективи от еврорегиона през август се е понижило. Индексът, който следи нагласите им, е паднал до 98.3 пункта срещу 103 през юли. Това е най-ниската му стойност от май 2010-а насам.
Икономическите перспективи на еврозоната помръкват, защото националните правителства ограничават разходите в опит да намалят бюджетните дефицити и да се справят с кризата на държавния дълг. Еврокомисарят по икономическата и паричната политика Оли Рен призна в началото на седмицата, че е възможно намаление на прогнозата за тазгодишния растеж на еврозоната под 1.6% заради опасения, че финансовата турбуленция може да застигне и цялата икономика.
Главната роля за поевтиняването на еврото изиграха спекулациите, че Европейската централна банка е приключила с лихвените повишения заради неубедителното представяне на стопанството на общността. Управителният съвет на ЕЦБ ще проведе редовното си съвещание за лихвената й политика на 8 септември.
В Германия
безработицата е намаляла през август за 26-и пореден месец. Броят на хората без работа се е понижил до 2.95 млн., а безработицата остава 7% и е най-ниска, откакто през 1991-ва се събират статистически данни.
Продажбите на дребно в страната през юли не са претърпели промяна спрямо юнската си стойност и са намалели с 1.6% на годишна база.
Според шефа на звеното за икономически проучвания на Комерцбанк Ралф Солвийн безработицата намалява, но заплатите и надниците не се повишават значително, така че по-скоро не би могъл да се очаква потребителски бум. Анализаторът допълва, че износът се свива, защото световното стопанство губи скорост и в резултат частното потребление става по-важно, но не се очертава то да се превърне в двигател на германския растеж.
БВП на Германия е нараснал с 0.1% през второто тримесечие спрямо първото, съобщи статистическата служба на страната на 1 септември.
Щатският долар е подценен
от гледна точка на покупателната си мощ, сочат индексите на ОИСР. Американската валута е подценена с 47% спрямо швейцарската, с 31% спрямо японската, с 37% спрямо реалната стойност на австралийския долар и с 20% към канадския.
Валутни анализатори очакват масови покупки на зелени пари до края на третото тримесечие, защото те са доста евтини и Федералният резерв няма нищо против подобни операции.
Паричните стратези на щатската централна банка обсъждат пътища за съживяване на икономическото възстановяване на страната и за разкриване на повече работни места. От публикуваните на 30 август откъси от дебатите им става ясно, че няколко членове на паричния комитет на институцията са поискали на съвещанието им на 9 август по-решителни действия извън решението основните лихви да останат близки до нула още две години.
На тазгодишния форум в Джаксън Хол на 26 август пък управителният директор на Федералния резерв Бен Бърнанке заяви, че Федералният резерв все още има инструменти за стимулиране на стопанството, но не даде подробности какви точно са те и дали ще бъдат използвани. Бърнанке е предвидил един допълнителен ден от следващото заседание на паричния комитет на 20-21 септември да бъде посветен на задълбочена дискусия за икономиката и за евентуалния отговор на централната банка.
Фундаменталните показатели на САЩ не са особено оптимистични. Доверието на американците е паднало през август до най-ниската си точка за последните 28 месеца. А това засилва вероятността домакинствата да ограничат потреблението, което има 70% принос в БВП на САЩ. Фабричните поръчки са се увеличили с 2.4% през юли заради по-интензивното търсене на моторни превозни средства и самолети. Американските компании са назначили 91 хил. работници на трудов договор през август - най-малко за последните три месеца, сочат данните на ADP Employer Services. Индексът на производствена активност обаче се е задържал над 50 пункта (50.6) и през август, което е белег за растеж (макар и скромен) в сектора.
У нас
междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 2033 млн. евро (3978 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 0.9% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във