Банкеръ Daily

Пари и пазари

Валутните дилъри търсят инвестиционни бисери в развиващите се пазари

Търговците на валути на развиващите се пазари ще трябва много грижливо да избират битките си за 2022-а след като изненадващо силният американски долар и растящата доходност на щатските държавни облигации пометоха почти всичко в развиващия се свят през тази година.

На фона на растящите надежди на инвеститорите, че Федералният резерв и други централни банки на индустриалните държави ще затегнат монетарната си политика, паричните единици на доста нововъзникнали пазари като бразилският реал и унгарският форинт бяха поразени от инфлацията и от политическо напрежение, въпреки че местните власти повишиха кредитните разходи. Китайският юан, тайванският долар и руската рубла са сред малкото останали устойчиви в тези буреносни условия. 

Някои валути обаче като че ли бяха наказани прекалено сурово и песпективата за обрат на глобалната динамика може да насърчи инвеститорите да посегнат отново към тях, въпреки че бъдещето на развиващите се стопанства остава като цяло несигурно. "Барклейз" съветва клиентите си да заложат на бразилсия реал, руската рубла, миксеканското песо и южнокорейския вон. Хеджинговият фонд "Дискавъри кепитъл мениджмънт", който управлява активи в размер на 2.4 млрд. долара, пък набляга на възможностите в Източна Европа, например - на форинта.    

Анализатори на "Барклейз" очакват повишена диференциация при активите на развиващите се пазари когато възстановяването се изтощи, ръстът на Китай се забави и извънредните стимули се изтеглят. Повечето централни банки на тези стопанства оглавиха цикъла на нормализация и щедрите рискови премии трябва да привлекат капиталови потоци. Структурните фактори обаче, като зависимостта от суровините, също трябва да са водещи при избора на активи.    

"Торонто доминиън сикюритис" посочва, че пазарите на форурдни контракти отчитат в котировките прекалена слабост на доста валути като реала, индонезийската рупия и южноафриканския ранд и препоръчва търговки сделки с кошница от валути, в която да присъстват и горепосочените парични единици. Анализатори на канадската инвестиционна банка смятат, че в условията на по-висока доходност на облигациите и на слаби валути е възможно развиващите се пазари все пак да са по-добре позиционирани при евенуално лихвено повишение на Федералния резерв. Което не компенсира уязвимостта на всяко от тези стопанства в контекста на потенциалния по-нататъшен натиск през 2022-а.   

"Торонто Доминиън" посочва, че от гледна точка на финансовите перспективи регионът в най-голям риск е Латинска Америка, докато  икономическите изгледи за Азия са по-силни. Банковите стратези съзират потнециал в Бразилия, която в момента е потопена в политическа несигурност преди изборите през идната година. Въпреки множеството рискове и потенциалните колебания, те прогнозират, че бразилската валута ще се засили до 5 реала за един щ. долар срещу сегашните около 5.60 реала за долар.  

Основателят на "Дискавъри кепитъл" - Роб Ситроун - е по-предпазлив към перспективите на Бразилия и Русия. Той вижда потенциал за евентуално поскъпване на реала след като спадне шумотевицата на бразилската предизборна кампания, но очаква валутата да остане в близост до по-слабите си стойности, а пазарите да са неспокойни преди вота. Русия в момента се продава успешно заради комбинацията от по-високи цени на енергията и лихвени увеличения и някои анализатори продължават да оценяват рублата като евтина, но Ситроун твърди, че страната не си заслужава геополитическия риск и несигурността. Той смята, че залозите на унгарския форинт, чешката крона и полската злота срещу еврото предлагат най-добро съотношение риск/печалба. Централните банки и на трите държави вдигат лихвите и вероятно ще продължат да го правят заради високата инфлация, но въпреки това перспективите им за растеж са доста високи, а валутите им - изключително конкурентни, посочва шефът на хеджинговия фонд. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във