Банкеръ Daily

Пари и пазари

Валутният оптимизъм губи магичния си потенциал

Еврото пълзи упорито надолу още от началото на седмицата. Преди месец - на 6 януари то се изкачи впечатляващо нагоре, до 1.2349 щ. долара - най-високата котировка от април 2018-а. Но не задълго - на 3 февруари "докосна" 1.2004 долара - най-слабото му ниво от 1 декември 2020-а насам.

Валутните стратези постепенно започнаха да отстъпват от оптимистичните си предвиждания за  "пътя" на единната европейска валута. "Номура интърнешънъл" закрива дългите си позиции в евро, "Дойче банк" прогнозира, че паричната единица ще  слезе до нивата си  от ноември 2020-а, а търговците на опции са най-негативно настроени  към нея още от миналия юни насам.  

Съвсем логично, след кратко колебание, еврото проби нивото на подкрепа от 1.20 щ. долара и в обедните часове на 4 февруари слезе до стойност  1.1985 долара. Основната причина за "залязващия"  оптимизъм на единната европейска валута отново е пандемията и по-специално притесненията, че еврозоната ще загуби милиарди евро от непроизведен продукт заради закъсняващите имунизации, които трябваше да овладеята заразата. Възродиха се и страховете от повторна рецесия на общността в рамките на разпространението на коронавируса. Особено след новината, че продажбите на дребно в Германия през декември 2020-а са се свили по-мощно, отколкото анализаторите  прогнозираха. 

Появиха се и упреци срещу Европейската централна банка, чието мнение за единната европейска парична единица  бе окачествено от експерти на "Комерцбанк" като декларация за "валутна война". Става въпрос за коментара на члена на управителния съвет на ЕЦБ и председател на Централната банка на Нидерландия   Клаас Кнот, направен  от миналата седмица, че европейските централни банкери разполагат с всички необходими инструменти, за да предотвратят по-нататъшно поскъпване на еврото. А това  би натиснало надолу инфлацията. Впоследствие официални банкови представители подчертаха, че тук се включват понижения на лихвените проценти, както и анализ на поскъпването на еврото от началото на пандемията, за да се оцени дали то не се дължи на различия в политиките на стимулиране на европейското и на американското стопанство. 

Подобни коментари  се появиха точно когато централните банкери по света следят с безпокойство поскъпващите национални валути, които забавят възстановяването си  от COVID-19. И поставят в деликатно положение новия щатски финансов министър Джанет Йелън. Както е известно  непосредствено след номинацията си за поста тя увери, че страната й няма да се стреми към слаб долар, за да получи конкурентно предимство над другите нации и ще остави на пазарните сили да определят валутния курс. Но и че  ще работи срещу всякакви решения на контрагентите  си да въвеждат подобни стратегии.

Вашингтон обаче няма особено силни оръжия за убеждаване на партньорите си да не влияят на валутните курсове в полза на собствените си конкурентни позиции. Единственото е да обявят "провинилите се" за валутни манипулатори, както постъпи администрацията на Доналд Тръмп по отношение на  Швейцария  за възпиране на притока на капитали в паричната си единица, която е всепризнато убежище при кризи.

Инвеститорите предполагат, че върховата стойност  1.2349 щ. долара за едно евро за януари би  се оказала  котировката, която ще задейства по-нататъшни вербални интервенции на ЕЦБ.

Но засега  това "мероприятие"  се отлага, защото зелените пари отново са във възход, въпреки масовия консенсус от началото на годината, че ще последва  по-нататъшното им поевтиняване. В тази връзка и в светлината на случилите се сътресения на фондовия пазар, предизвикани от похода на дребните инвеститори срещу късите продажби на спекулантите на акции на GameStop, се появиха на пръв поглед шеговитите предупреждения, че не е здравословно точно сега да се "скъсява" долара. 

Разбира се, за  поскъпването на американската валута има сериозни причини. Най-важната е подновеният дебат за поредния пакет от фискални стимули в размер на 1.9 трлн. долара, предложен от президента Джо Байдън малко преди официалното му встъпване в длъжност. Изгледите за успешното  утвърждаване на мярката  са сериозни, въпреки че група сенатори - републиканци посетиха Белия дом, за да предложат алтернативен план на стойност 618 млрд. долара.

Надеждите, че  поредната тлъста фискална инжекция е  близо, отново върнаха на масата и залозите за предстояща рефлация. Очакванията за силен икономически растеж на САЩ се подхранват и от набиращата скорост имунизация на населението, която би върнала стопанството в "работен режим". 

В резултат, след като няколко дни се търгуваха в близост до 1.21 щ. долара за едно евро, зелените пари "се отлепиха" от тази котировка и в рамките на един ден успяха да пробият и психологическото ниво от 1.20 долара за едно евро. Както и да се изкачат над цена 105 йени. А доларовият индекс, който следи движението на валутата към кошница от най-големите й търговски конкуренти, се върна над 91.30 пункта (на 4 февруари) след като в началото на 2021-а потъна до най-ниската си стойност за последните три години -  89.206 пункта. 

Това стимулира някои едри валутни играчи да преосмислят "антидоларовата и проевровата" си стратегия. "Сосиете женерал" препоръчва на клиентите си да продават евро срещу норвежки и шведски крони, и срещу швейцарски франкове, ако единната европейска валута падне устойчиво под 1.20 долара. А "Дойче банк" очаква единната европейска валута да слезе до 1.18 долара заради сравнително бавното възстановяване на икономическата активност на блока. ,

Facebook logo
Бъдете с нас и във