Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ВАЛУТНИ КОШМАРИ ТОРМОЗЯТ АЗИЯ

Подобно на запалени тенисманиаци, азиатските финансисти жадно следят дневните движения на йената спрямо долара. И въпреки че в последните дни подскоците й се успокоиха и японската валута поукрепна спрямо щатската, те определено са безпомощни да въздействат върху изхода от играта, която има огромно влияние върху бъдещето на техните държави.
Преди десетина дни Китай бе поредната страна, която изрази безпокойство от очевидно едностранния ход на състезанието. Китайската народна банка предупреди, че търсенето на китайски стоки ще намалее чувствително и стабилността на обменния курс на местната валута ще попадне под натиска на обезценяващата се йена. Някои икономисти пък предполагат, че намалелият напоследък ръст на износа от Китай ще възобнови дебата дали китайският юан, който е твърдо фиксиран към щатския долар, не е надценен. Ще се породят съмнения и за стабилността на малайзийския рингит, който е сред малцината други играчи от района, фиксирани към зелените пари.
Свободно плаващите азиатски валути, които по правило се търгуват в тандем с поевтиняващата йена, обаче също са подложени на мощен натиск от нейна страна. В понеделник например тайванският долар падна до невиждани от 27 месеца низини към щатския долар поради притеснения, че може да настъпи нов мощен регионален икономически спад.
Миналия месец южнокорейският министър на финансите призова Япония да вземе мерки за овладяване на обезценяването на валутите от района. Той предупреди, че слабата йена ще доведе до деформация на системата на валутен обмен на азиатския континент и тази политика може да предизвика девалвация, за да се повиши конкурентоспособността.
Според Жерар Лион, шеф на отдела за проучвания на световните пазари в банка Стандард Чартърд (Standard Chartered), слабостта на щатската икономика в комбинация със слаба йена е възможно най-неблагоприятният сценарий за Азия - тя може да живее под натиска на един от тези фактори, но не и на двата.
Повечето валутни анализатори прогнозират, че йената ще продължи да отслабва в резултат на хлабавата парична политика на Бенк ъф Джъпен, насочена към преодоляване на дефлацията. Щатската Ситибанк (Citibank) например очаква след три месеца щатският долар да е равен на 127 йени, а след половин година - на 130 йени. На тези нива, според икономическите експерти, положението в Китай ще стане неудържимо. Влиянието на слабата йена върху търговския баланс на страната вече е налице. През първите четири месеца на годината търговският излишък на Китай намаля до 5.4 млрд. щ. долара срещу 7.3 млрд. щ. долара за същия период на миналата година. Ръстът на износа бе едва 13.2% срещу 27.8% през този период на миналата година. Вносът пък се увеличи със 17.8% и достигна 76.4 млрд. щ. долара. Други анализатори пък прогнозират, че йената ще поскъпне към долара, ако щатската икономика продължи да отслабва. Натискът върху валутата на Япония донякъде намаля след избора на Джуничиро Койдзуми за министър-председател на страната и заявката му, че твърдо ще проведе структурни реформи.
Според Тим Кондън - икономист в хонконгския офис на Ай Ен Джи Беърингс (ING Barings), пък азиатските държави не могат да използват по-ниски обменни нива на валутите, за да се спасят от икономически спад. Вместо да увеличат конкурентоспособността си, като девалвират националните валути, те просто изнасят дефлация в страните с по-скъпи национални валутни единици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във