Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Валутната звезда на Европа

Полската злота - най-силно представящата се европейска валута от началото на годината, може да продължи да поскъпва. А ускоряващите се темпове на растеж на полското стопанство вероятно ще променят съществено реториката на централната банка на страната, твърдят анализаторите.

Злотата скочи до 4.188 за едно евро на 8 май, с което "закръгли" тазгодишния си ръст към единната европейска валута на пет процента. Полските пари са регионален лидер и към щатския долар - със своя 9-процентен ръст от януари насам.

Дилърите на "Моргън Стенли" и на "Ай Ен Джи банк" прогнозират, че възходът на злотата ще продължи, защото се очаква стопанският растеж на Полша да достигне 3.4% през тази година при 2.7% през миналата. 

Валутните стратези на "Моргън Стенли" продължават да виждат добър потенциал в търсенето на злоти, въпреки че поддържат по-скоро неутрална позиция за валутите на развиващите се пазари в краткосрочен план. Те посочват, че повече от две години централната банка на страната държи базовата си лихва на рекордно ниските 1.5% и въпреки това не се забелязват признаци националното стопанство да се забавя. Банковите експерти очакват цена от 4.10 злоти за едно евро през идните месеци. 

Анализаторите на френската "Креди агрикол" пък посочват, че резултатите от френските избори ще имат ограничен ефект върху злотата и полските облигации, защото пазарната реакция до голяма степен е отчетена в цените. Те отбелязват, че следващото голямо събитие за полската икономика се очаква на 12 май. Тогава рейтинговата агенция "Муудис" трябва да преразгледа кредитната оценка на Полша и най-вероятно ще я запази на досегашното ниво от инвестиционната скала - "А2". Френските банкери смятат, че всяка възходяща корекция на единната европейска валута към полската ще бъде ограничено до 4.21 злоти за едно евро.

Експертите на "Ай Ен Джи банк" очакват съотношението евро/злота да тества нивото на подкрепа от 4.17, а евентуалното поскъпване на еврото към щатския долар в дългосрочен план да помогне и на злотата. Анализаторите залагат на котировки в диапазона между 4.15 и 4.20 злоти за едно евро в края на годината.

Инвестиционната група "Темпълтън" пък смята, че подемът на валутите на развиващите се пазари тепърва набира скорост. Двадесет от 24 парични единици от страни от развиващия се свят са поскъпнали от началото на годината насам, предвождани от 9-процентния ръст на мексиканското песо и на полската злота към щатския долар. От четирите губещи парични единици нито една не се е обезценила с повече от един процент.

Общият ръст на валутите на развиващите са пазари е 4.9% през 2017-а - най-силният годишен старт след 2006-а. Възходът ще продължи благодарение на ниската им пазарна оценка, на връщането на чуждестранните инвеститори и намалялата зависимост на развиващия се свят от суровини, смятат експертите на "Темпълтън". Те са особено оптимистично настроени към поведението на паричните единици на Индия, на Мексико и Бразилия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във