Банкеръ Daily

Пари и пазари

Валутната търговия рубли/юани се разраства ударно

В многополюсния развиващ се свят вече се включи и валутният обмен след като Китай и Русия - най-големите противници на доларовия монопол, задълбочиха директната търговия между паричните си единици. Месечният оборот на двойката рубла/юан е скочил с 1076% - до равностойността на почти 4 млрд. щ. долара, от началото на войната в Украйна.

Ръстът е плод на усилията на двете държави да намалят зависимостта си от зелените пари и да стимулират двустранната търговия, за да преодолеят сегашните и потенциалните бъдещи американски санкции. Скокът съвпада и с поскъпването на рублата до най-високата котировка към юана за последните пет години. 

Това е поредното доказателство, че руснаците все повече разчитат на китайските стоки да заместят блокирания западен внос и международните марки, изчезнали от рафтовете на магазините. За Китай пък е още един тласък за интернационализацията на юана точно когато растящото напрежение между Вашингтон и Пекин забавя този процес. 

Основните играчи на пазара рубла/юан са корпорациите и банките, но се наблюдава и все по-засилен интерес на дребните инвеститори, коментират валутни стратези на "Сбербанк".

По изчисления на агенция "Блумбърг", близо 25.91 млрд. юана (3.9 млрд. щ. долара) са били обменени срещу рубли на московския спот-пазар от началото на май - почти 12 пъти над февруарските обеми. Очакванията на експертите са оборотите да растат в хода на глобализацията на юана и войната просто да ускори процеса, а Русия да увеличава сделките и резервите в китайската валута.  

Същевременно, валутният оборот на двойката щ. долар/рубла е потънал до най-ниското си равнище за последното десетилетие. Руската парична единица е поскъпнала със 118% към щатската от началото на март до края на май, въпреки че мнозинството търговци избягват кроса заради капиталовия контрол и принудителните доларови продажби, които изкривяват и вадят от баланс пазара. На практика, единствено Русия измежду най-големите развиващи се пазари дава възможност за печалби на купувачите на облигации в местна валута през тази година, защото растящите петролни котировки изведоха рублата пред бразилския реал, китайския юан и индийската рупия.  

Усилията на Москва и Пекин да "гонят" транзакции без участието на американския долар са част от по-широката стратегия за премахване на риска от долара, набираща популярност сред няколко развиващи се стопанства.  

Саудитска Арабия планира да котира някои петролни контракти в юани, а Индия разучава структурата за разплащания рупии-рубли. Глобалните централни банки диверсифицират резервите си, което е свалило дела на доларовите вложения в тях до 59% през последното тримесечие на 2020-а - най-ниското съотношение за последните 25 години.

Въвеждането на все повече санкции срещу Русия заради инвазията й в Украйна извади на показ уязвимостта на Китай от американските действия. Защото всеки спор между двете велики сили рискува да изолира китайското стопанство от доминираната от долара световна финансова система и същевременно да принуди и други държави и чуждестранни инвеститори да редуцират вложенията си в юани. 

За Русия основната цел е да оцелее.

Страната зависи в много по-голяма степен от Китай отколкото от САЩ за търговския си обмен. Втората по големина световна икономика има 25% дял от общия руски внос на стоки срещу под 11% за американците. Икономисти обясняват, че руската промишленост на стоки за бита и на машини и съоръжения е доста слаба и санкциите означават, че страната трябва да разчита повече на внос от азиатския колос. Китайските купувачи, от своя страна, са привлечени от сериозните отбиви от цените на руския внос на суровини. 

Въпреки промените, щатският долар си остава най-предпочитаният участник в търговските и валутните сделки на мнозинството валути, включително и на рублата. На практика, след като през миналата седмица "Банк России" заяви желанието си за по-слаба руска национална валута, дневният оборот рубла/долар се върна на нормалните си равнища. Делът на китайския юан в международните трансакции пък остава символичен и намаля още повече от началото на войната. 

По оценка на валутни стратези, по-големите централни банки няма да са склонни да увеличават вложенията си в юани заради риска от потенциални западни санкции и от ответните мерки на Пекин да наложи капиталов контрол на чужденците. Те очакват китайската парична единица да продължи да привлича инвестиции в резервите на по-малките държави, за които Китай е доминиращ търговски партньор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във