Банкеръ Daily

Пари и пазари

Валенсия направи Испания най-големият производител на портокали в ЕС

Портокалите са типични плодове за Валенсия.

Реколтата от портокали в страните от Европейския съюз е достигнала 6.2 млн. тона през 2017 година, съобщава Евростат. Над половината от това количество са обрани в Испания (3.4 млн. т, или 54%). След иберийската страна са Италия (1.5 млн. т добив и 25% дял) и Гърция (1 млн. т реколта, 16% от общото количество в ЕС). 

Лидерството на Испания е логично след като от 270 хил. ха в Европейския съюз, от които са се произвеждали портокали, над половината от тази площ е в Испания - общо 140 хил. ха, или 52% от градините в Евросъюза. Италия е втора и по големина на засадените площи (с 80 хил. ха, и дял от 31%), а следващата е Гърция (30 хил. ха, или 11% дял).

Далеч след тази тройка със значително по-малки са площите са Португалия (16 хил. ха) и Кипър (1,1 хил. ха). Турция, която не е членка на ЕС, отглежда портокали върху 51 хил. хектара.

Почти 2.7 млн. тона от тези плодове са изнесени от страните членки, а близо 90% от това количество са търгувани в рамките на Европейския съюз. Естествено, най-големият износител отново е Испания - общо 1.6 млн. тона, или 61% от износа в Евросъюза.

Портокалът, или по точно сладкият портокал, е цитросово дърво Citrus sinensis и неговият плод. Портокалът е хибрид с древен произход, вероятно между помело (Citrus maxima) и мандарина (Citrus reticulata). То е малко цъфтящо дърво, с височина до 10 м с вечнозелени листа. Богат е на витамин С.

Портокалите произхождат от Югоизточна Азия - Индия, Виетнам и Южен Китай. Плодът на Citrus sinensis е наречен сладък портокал, за да се различава от Citrus aurantium, който е "горчив портокал". Английската дума произлиза от санскрит: naranga-s ("оранжево дърво"). В редица езици, портокалът е известен като "Китайска ябълка" (например на холандски Sinaasappel - "Китайска ябълка", а оттам и на руски "Апельсин").

Испанската провинция Валенсия е най-известна в света със своето производство на цитрусови плодове, като портокалите носят дори името "Валенсиана" (esp. Valenciana). Портокалът сорт "Валенсия" е един от сладките портокали, използвани за производство на сок. Той е късносезонен плод и се появява след като на безсемковите портокали им изтече сезонът. Поради тази причина портокалът бе избран да бъде официалният талисман на турнира FIFA WORD Cup, провел се в Испания през 1982 година. Името на талисмана бе "Naranjito" ("Портокалче"), и е имал цветовете на екипите на испанския национален футболен отбор.

Валѐнсия (на испански: Valencia) е град в Испания и столица на автономна област Валенсия и провинция Валенсия. Това е третият по население град в Испания (след Мадрид и Барселона). Разположен е при вливането на река Турия в Средиземно море.

Валенсианската кухня е тази, която традиционно се приготвя в област Валенсия. Тя е част от средиземноморската диета, заради използването на зехтин, зеленчуци и риба. Съществуват съществени различия между кухнята на крайбрежните райони, където водещи са рибата и зеленчуците, и тази на вътрешните райони, която е по-селска и от по-голямо значение са месните продукти. Общото между двете области, което характеризира валенсианската кухня е използването на ориз. Тази зърнена култура, култивирана от епохата на мюсюлманите по земите на Валенсия, е много ценена и използвана в безкрайно много ястия, между които е и най-известното на международно ниво - паелята.

Валенсианските портокали и мандарини също са световноизвестни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във