Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ваксините срещу COVID-19 удариха долара

Зелените пари паднаха отново до 1.19 щ. долара за едно евро под влияние на оптимизма за бързо одобрение и разпространение на ваксините срещу коронавируса. Доларовият индекс потъна до най-ниската си стойност от април 2018-а след като официални представители от Вашингтон коментираха, че ваксинациите могат да започнат след по-малко от три седмици. Британският паунд и норвежката крона поскъпнаха най-силно към американската валута на 23 ноември, а доходността на десетгодишните американски облигации се повиши с три базови пункта - до 0.86 процента. 

Или, както обобщава Родриго Катрил - валутен стратег в "Националната банка на Австралия - "новините за ваксините са в полза на убеждението, че икономическото възстановяване ще започне по-рано от предвижданиета и щатският долар ще загуби привлекателността си на спасително убежище в хода на подема". Катрил допълва, че този спад е позитивен за риска и негативен за зелените пари, особено предвид очакванията, че Федералният резерв ще запази за известно време свръх щедрата си парична политика. 

Валутни стратези на "Ситигруп" прогнозираха, че щатският долар вероятно ще загуби 20% от пазарната си оценка през 2021-а, ако ваксините срещу COVID-19 се използват масово и помогнат за съживяване на глобалната търговия и на икономическия растеж. Експерти на "Моргън Стенли" препоръчват да се продават долари и да се купуват акции и дългови книжа. "Голдмън Сакс груп" пък предпочита да разменя зелени пари срещу конкуренти от развиващите се пазари, включително мексикатско песо и южноафрикански ранд. Главният пазарен стратег на австралийската фирма за финансови услуги "Акси корп" - Стийвън Инес , посочва, че "възстановяването на глобалното стопанство може да съвпадне с низходящ доларов цикъл, защото търсещите убежище в САЩ вложения намаляват, а инвестиционните възможности извън Америка нарастват".   

Щатският долар е загубил над 11% от рекордно високата си мартенска пазарна оценка, докато MSCI All Country World Index - базов индекс за глобалните акции - е поскъпнал с около 60% от минималните си нива през март и на 23 ноември се търгуваше в близост до най-високите в историята си стойности. 

Зелените пари попаднаха под натиск през последните седмици след победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ, вдъхнала надежди за намаляване на геополитическото напрежение и за повече фискални стимули. Перпективата за по-дълъг период на щедра парична политика на Федералния резерв допълнително депресира долара на фона на отрицателната реална доходност на щатските ДЦК през тази година и очакванията за инфлационен ръст в САЩ. 

Или, както резюмира Джон Велис - стратег в "Бенк ъф Ню Йорк Мелън" - "ниската реална доходност на американските облигации отговаря на отслабващ долар от началото на пандемията". Което мотивира предвиждането му, че "предпоставките за слабостта на долара ще се запазят и през 2021-а".  

Facebook logo
Бъдете с нас и във