Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ваксините срещу COVID-19 и Джо Байдън "потопиха" златото

Златото падна до най-ниската си цена от юли насам  - най-вече  в резултат на поредицата от новини, помрачаващи блясъка му като спасително убежище срещу кризи. Това са оптимистичните очаквания за скорошно успешно  справяне с пандемията от коронавируса благодарение на разработените ваксини, на  силните икономически данни за САЩ и на започналото  формално  предаване на властта от сегашната американска администрация към  новоизбрания президент Джо Байдън. 

Златните котировки с усилие се задържат  малко над 1800 щ. долара за тройунция,а  на 24 ноември дори паднаха за кратко малко под тази стойност. Същевременно, индексът DJIA надхвърли 30 хил. пункта за първи път в историята. 

Златото се търгуваше седмици наред в тесен диапазон, докато се чакаха  президентските избори в САЩ и изглеждаше, че е готово да потегли нагоре незабавно след като  мине вота на 3 ноември. Няколко дни по-късно (на 9 ноември) обаче компанията "Пфайзер" обяви, че създадената от нея ваксина има 95% ефективност  и предизвика рязък завой към по-рисковите активи, което пък  подрони позициите на скъпоценния метал. 

Категоричният пробив на техническото и психологическо ниво от 1900 долара за тройунция и последвалият ценови срив предполагат, че възходящият тренд на златото е трансформиран в низходящ, което се подкрепя и от отлива на инвестиции от търгуваните на борсата златни фондове. Именно тези дружества имаха основен принос за мощния ход на златото над 2000 щ. долара за тройунция през август. Наличните златни количества в тях са намалели с над 60 тона след новината за ваксината на "Пфайзер". 

Оттук нататък търговците ще следят внимателно стойността 1800 щ. долара за тройунция - ключово ниво на подкрепа на скъпоценния метал с незабавна доставка, посочва Оле Хансен - шеф на суровинната стратегия на "Саксо банк". Хансен очаква сериозна битка за удържане на тази цена и за ново поскъпване на златото. 

Лошата новина е, че металът е под допълнителния натиск на намаляващата политическа несигурност отвъд Атлантика. След седмици на упорито бездействие, президентът Доналд Тръмп нареди на подшефните си агенции и министерства да сътрудничат на опонента му, който се налага като очевиден победител на изборите.

Някои пазарни експерти обаче запазват оптимизма си за дългосрочната пазарна  перспектива на златото. Един от тях е анализаторът на "Комерцбанк" - Карстен Фритш. Той се мотивира с новината, че Байдън е номинирал за финансов министър бившият председател на Федералния резерв - Джанет Йелън. Това увеличава вероятността за нови фискални стимули, които успоредно с щедрата политика на американската централна банка и с ниските лихви ще създадат благоприятна  среда за скъпоценния метал.  

Фритш коментира, че "след сегашния губещ период златото ще започне да поскъпва отново, дори това да отнеме известно време, и вероятно ще тръгне от по-ниско равнище". 

За макростратега на "Дойче банк" - Оливър Харви, а  и за доста негови колеги от бранша, "златният" ключ се крие в инфлацията: когато тя тръгне рязко нагоре, вложенията се насочват към активи, способни да съхранява стойността, а такъв  е жълтият метал. А когато светът излезе от кризата от COVID-19, ще има огромно количество ликвидност и мощен скок на спестяванията, направени от заключените по домовете им хора, продължили да печелят пари. Харви отбеязва, че "ако инфлацията се повиши до 3-3.5 процента в развития свят, доста домакинства ще усетят по джоба си подема". 

Други анализатори пък сочат зелените пари като естествен съюзник на скъпоценния метал, който поскъпва, когато доларът се обезценява. 

Златото с незабавна доставка се търгуваше за 1808.60 щ. долара за тройунция на Лондонската метална борса в обедните часове на 25 ноември - незначителна промяна спрямо цената от 1807.41 долара за тройунция, с която приключи търговската си сесия на 24 ноември. Златните контракти с доставка през февруари пък се котираха за 1812 долара за тройунция на борсата COMEX на 25 ноември - с 1.10 долара над нивото, на което затвори предишния ден. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във