Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ваксините напомпаха инфлационните очаквания

Индикаторите, отчитащи пазарните очаквания за бъдещата инфлация в САЩ са достигнали най-високите си нива за последните 18 месеца в резултат на инвеститорските нагласи за по-мощно икономическо съживяване в краткосрочен план благодарение на пробива с ваксините. Доходността на десетгодишните инфлационно защитени американски правителствени облигации се повиши до 1.83% на 1 декември - най-високата стойност от май 2019-а. Същевременно, суаповата лихва, която следи очакванията за средното инфлационно равнище за петгодишен период, е скочила до 2.25% за следващите пет години - над целевите 2% годишно, които Федералният резерв не успява да постигне от почти десетилетие. Суаповата лихва падна до рекордно ниските 1.2% през март, в разгара на паниката от заразата и преди щатската централна банка да ореже почти до нула основните си лихвени проценти и да започне да помпа трилиони долари във финансовата система. 

Лудовик Колин - мениджър на портфейли във "Фонтобел асет мениджмънт" - твърди, че хората трябва да са наясно, че след приключване на пандемичния кошмар всичките стопанства ще "включат" незабавно на пълни обороти, но в условията на висока ликвидност, напомпана от паричните и фискални стимули. Което означава по-висока инфлация.  

Федералният резерв, от своя страна, ревизира преди няколко месеца политиката си за дефиниране на целевите инфлационни равнища, за да допусне по-бърз ръст на потребителските цени, с което допринесе допълнително за засилване на очакванията на фондовите мениджъри. Американските централни банкери вече ще позволяват годишна инфлация над 2% за определен период от време, която да компенсира по-ниските стойности през предишни години. Това, според Дейвид Ледюк - главен инвестиционен директор на отдела за активно управление на инструментите с фиксиран доход в "Мелън бенк ъф Ню Йорк" - означава, че "определено е налице потенциал за по-висока инфлация в средносрочен план".

В момента базовият индекс на потребителските цени, който е предпочитаният инфлационен показател на щатските централни банкери, се колебае около 1.4% годишно след като за кратко надхвърли 2% през 2018-а. 

Инфлацията е голямото безпокойство на инвеститорите в дългови книжа, защото в течение на времето тя подяжда реалната стойност на фиксираните лихвени плащания по тях. Доходността на базовите десетгодишни щатски държавни облигации достигна 0.94% на 1 декември след като само допреди два месеца се търгуваше под 0.7 процента. В тази връзка господин Колин от "Фонтобел" посочва, че стратезите вече са коригирали прогнозите си за 2021-а в съответствие с последните дадености и мнозинството очакват базовата доходност да се повиши до около 1.25 процента. 

Все пак, не липсват и инвеститори, които са скептично настроени към бъдещата инфлационна траектория предвид несигурността около икономическата перспектива и въпросителните около възможностите на Федералния резерв да постигне целевите нива с наличния инструментариум. Просто защото банкерите са съгласни инфлацията да остане над 2% годишно за определен период от време, но все още не са начертали как ще стигнат до тази стойност. 

Сериозните травми върху икономиката в условията на разгорещена политическа битка за нов пакет от фискални стимули също могат да възпрепятстват по-стабилен инфлационен ръст, твърди Лиз Ан Сондерс - главен инвестиционен стратег на "Чарлз Шуоб". Според нея увеличението на броя на загубените работни места предполага, че безработицата ще остане достатъчно висока, което прави малко вероятно прегряването на икономиката в средносрочен план. 

Анализатори на "Джей Пи Моргън Чейз" пък прогнозират свиване на БВП на САЩ през първото тримесечие на идната година заради рестрикциите върху бизнеса, наложен от различни щати. Предвижданията на банкерите са за икономически спад от 1% годишно в периода януари-март 2021-а след очакван ръст от 2.8% през четвъртото тримесечие на 2020-а. 

Прогнозите на "Джей Пи Моргън" се подкрепят и от икономисти на агенция "Блумбърг", които вещаят 0.5% понижение на щатския БВП през първите три месеца на следващата година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във