Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ваксинационният туризъм набира популярност

От гледна точка на целта на визитите, се различават няколко основни туристически разновидности: приключенски туризъм; медицински туризъм; религиозен туризъм; секс туризъм; спортен туризъм; селски туризъм; бизнес туризъм. Пандемията от COVID-19 роди още една форма - ваксинационния.

 

Първи стъпки

На интернационално равнище концепцията на "ваксинационния туризъм"  е родена в Индия, чрез туристическата агенция Gem Tours & Travels, която претендира, че го е изобретила. В края на ноември 2020-та тя предложила четиридневен пакет от Бомбай до Ню Йорк за индийци с валидни американски визи за десет години и с опция за поставяне на ваксини. Всичко това за сумата от 2000 щ. долара. По информация на локални медии подходът бил порицан от представители на туристическия бранш. 

Индия започна имунизационна кампания на 16 януари и планира да ваксинира 300 млн. души до юли, но с приоритет за някои части на населението, включително на 30-те милиона здравни работници, които са на "фронтовата линия". След тях до края на годината ще бъдат имунизирани хората над 50-годишна възраст или не по-малко от 260 милиона. 

Междувременно Gem Tours & Travels и Zenith Holidays вече предлагат и пакети "all-inclusive" за САЩ, Обединеното кралство или Руси. В тях влизат самолетни билети, настаняване, понякога - ограничени посещения на забележителности и разбира се поставяне на ваксини. На желаещите може да се осигури и по-дълъг престой (от три до 12 седмици), за да получат и втора доза ваксина или като алтернатива, или осъществяване на повторно пътуване.

Луксозен престой в Обединените арабски емирства

Във Великобритания пък луксозният клуб Knightsbridge Circle увери още през февруари, че е влязъл в партньорски отношения с ОАE, за да могат членовете му да получат дози от китайската ваксина "Синофарм", която от 31 януари се доставя в държавата от Залива. 

Годишната членска вноска за клуба е 25 хил. брит. паунда, а луксозната ваксинационна прорама се осъществява с частни самолети. Организаторите обаче не са получили разрешение за поставяне на ваксината на "Пфайзер/Бионтех", която е резервирана за населението на Емирствата. 

Основателят на Knightsbridge Circle - Стюарт Макнийл, е коментирал за "Ню Йорк таймс", че откакто е било огласено предложението за ваксинационен туризъм, клубът е получил над 2 хил. молби за членство и е потърсен от "няколко частни самолетни компании", които искали да превозват клиентите. 

Турове до Флорида

Няколко американски медии съобщиха за канадски, бразилски и аржентински туристи, забелязани и дори анкетирани на опашки за ваксиниране във Флорида.

По данни на британския всекидневник "Гардиън" през януари в щата са били поставени почти 50 хил. дози на туристи или на резиденти с двойно гражданство над 65 годишна възраст. Което наложи по-сериозен контрол върху ваксинационните центрове. Там от 21 януари вече се изискват лична карта или документи, удостоверяващи поне тримесечен престой за година във Флорида. 

Полети до Хюстън

От началото на февруари 56-годишен пилот от Монтерей, северно Мексико, започнал да получава по 50 позвънявания на ден от хора, които се интересували дали би ги закарал до Тексас с частен полет. Ставало дума за отчаяно желаещи да се ваксинират срещу COVID-19. 

Хюстън отдавна се е превърнал в глобален център за медицински туризъм, особено за мексиканците. Сега, на фона на мудната имунизационна програма в страната, елитът й отново гледа на север. 

Новата нормалност 

На фона на различните имунизационни политики в различните региони, хората, които усещат, че са прекалено далеч на опашката у дома, се оглеждат за по-бързи опции зад граница. 

Глобалната здравна и финансова мотивация насърчава предлагането на ваксини срещу COVID-19 без каквато и да било дискриминация. Но някои, след като се погрижиха за своето население, откриха по-добър начин за рекламиране на туризма си. 

Барбадос планира да получи повече дози от ваксините до май 2021-а, за да се погрижи за всеки посетител в страната, независимо от неговото гражданство. Барбадос вероятно ще имунизира приоритетно туристите, които вече са там и онези, чиито посещения са по-дългосрочни. 

Куба навлезе през март в третата фаза на изпитанията на ваксина срещу COVID-19. Островът планира да предлага дози на всички посетители след като тези тестове приключат. Разработването на ваксината става под наблюдението на Световната здравна организация (СЗО). Намеренията на Хавана са да произвежда по 100 млн. дози от препарата Soberana 2. Те са напълно достатъчни за собственото население - 11.3 млн. души (ваксините са безплатни, но не са задължителни), както и за туристите. Куба е обещала милиони дози на Виетнам, Иран, Венецуела и Индия. 

В Дубай имунизацията е екстра, предлагана да мотивира чужденците да се преместят и да останат в страната поне година. Правителството е пуснало едногодишна програма, насочена към дигиталните експерти. 

Мавриций издава безплатни визи за дългосрочен престой и предоставя ваксини срещу COVID-19. Тези визи позволяват на притежателите да останат на острова 12 месеца. Ако човек иска да се ваксинира на Мавриций, той просто трябва да подаде молба за първокласна виза. 

Сърбия предложи на чуждестранни граждани без сръбски адрес възможността да се имунизират срещу вируса. Необичайният подход е резултат от факта, че съседката ни има достатъчно ваксини, но населението не иска да се имунизира. Белград е сключил сделки за 15 млн. дози за 7-милионното население. Страната разполага с "Астра Зенека", "Пфайзер", "Спутник V" и "Синофарм". 

През последните уикенди се извиха дълги опашки на сръбската граница от желаещи да получат ваксина от Босна, Северна Македония, Черна гора. По данни на онлайн медията Azonnali, към края на март над 22 хил. чужденци са били ваксинирани.

Русия работи по програма, с която да предложи от юли на чужденците възможност да бъдат ваксинирани със "Спутник V". Засега тя е налична за руснаците и за чужденците, които имат постоянно или временно гражданство. 

Последствията

Цялата концепция на този вид туристически услуги звучи малко странно. Засега те не са облечени в законова форма. Това означава, че туристите нямат право на регресен иск, ако агенцията не изпълни обещанията си. Тоест всеки аспект на предлаганите пакети, включително за ваксините. 

Ваксинационният туризъм е най-малкото неетичен, смятат пък някои, защото до него имат достъп богатите и привилегированите, които безпроблемно се качват на самолета и пътуват до избраната дестинация, за да получат своите дози. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във